Van, ahol engedély kell, máshol elég a megegyezés: Legeltetési szabályzat Gyergyószéken

Tehéncsordára ügyelő pásztor a gyergyóújfalvi határban. Szigorúan vett legeltetési szabály

Településenként eltérő a legeltetés és a legelőhasználat körül kialakult gyakorlat a gyergyószéki községekben. Van, ahol mindenkire kötelező, szigorú, büntetéseket is tartalmazó szabályzatot dolgoztak ki az önkormányzatok, más esetben az állattartókra és a területtulajdonosokra bízza az esetleges legeltetési viták rendezését a hivatal.

Gyergyóújfaluban és Gyer­gyó­csomafalván is a helyi önkormányzat által felállított szabályzat szerint működik a legeltetés: mindkét településen több éve létező szabályrendszer van, ami a korábbi időszakok tapasztalatai alapján állt össze.
Az említett településeken évente két alkalommal – ősszel és tavasszal – találkoznak a gazdákkal az önkormányzat illetékesei, ismertetik az esetleges változásokat, megbeszélik a felmerülő problémákat.
– Próbálunk arra törekedni, hogy mind a legeltető gazdák, mind a területtulajdonosok megegyezés alapján megoldják a felmerülő problémákat, minél kevesebb súrlódás legyen, de sajnos van arra is példa, hogy büntetést kell kiszabni – mondta a témában nyilatkozva Kovács Attila, Gyergyóújfalu alpolgármestere. A községben, aki bérelt területen szeretne legeltetni, a tulajdonos írásos beleegyezésével teheti, ugyanakkor a legeltetésre kiválasztott területekre – a térképen pontosan bejelölve – a polgármesteri hivataltól is engedélyt kell kérnie.
Gyergyócsomafalván az idei első gyűlésen nyolc személy jelezte, hogy legeltetni szeretne: mindenki kézhez kapta a szabályzatot, valamint a legeltetési engedély kiváltásához szükséges dokumentációt.
– A szabályzatba a legeltetési időszakok ismertetése mellett a büntetésekről, a karámok elkészítésén át a pásztorkutyák beoltásáig, a bérlési igazolás meglétéig mindent igyekeztünk belefoglalni. Amennyiben a legeltetés során esetleg kárt okoznak a gazdák a területtulajdonosoknak, azt meg kell téríteni: ez az esetek többségében megtörténik, de alapvetően mindenki igyekszik kár okozása nélkül legeltetni – nyilatkozta a téma kapcsán Király Szabolcs gyergyócsomafalvi alpolgármester. A községben rendszeresen ellenőrzik a legeltetés mikéntjét: a kár megtérítésén túl büntetést is kell fizetniük a szabályszegőknek, ami a felszólítások számával arányosan növekedik.
Míg Gyergyócsomafalván elegendő legeltetésre alkalmas terület van, Alfaluban nagyobb az igény ezekre a területekre, mint amennyi rendelkezésre áll. Az egyre növekvő állatállománnyal ugyanis a rendelkezésre álló legelőtestek is fokozatosan felértékelődtek.
– A településen nincs az önkormányzat által kidolgozott legeltetési szabályzat, a területtulajdonosok és az állattartók nem hivatalos módon megegyeztek a szabályokról, és ameddig ezt mindenki tiszteletben tartja, nem látjuk szükségesnek, hogy változtassunk, szigorúbb módszerekhez folyamodjunk – ismertette az alfalvi helyzetet Bege László Balázs alpolgármester.
A polgármesteri hivatalban kifüggesztett térképen az érintettek láthatják azokat a dűlőket, ahol az év adott szakában legeltetni lehet. Az alpolgármester elmondása szerint büntetéseket eddig még nem alkalmaztak, a felmerülő problémákat a felek egymás között igyekeznek megoldani.

Boncina-Székely Szidónia