2021. május 11, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

Változik a királyetap

Jól haladnak a szervezők a 9. Székelyföld Kerékpáros Körversenye előkészítésével, noha néhány akadályt még el kell hárítani. Elkészült az útvonalterv, több csapat is jelezte már részvételi szándékát a rangos viadalon. Újdonság, hogy a második szakasz, a „királyetap” egy teljesen új útvonalon zajlik majd.

Az idei Székelyföld Kerékpáros Körversenye királyetapjának útvonala
Az idei Székelyföld Kerékpáros Körversenye királyetapjának útvonala

Két hónap múlva, augusztus 5. és 8. között immár kilencedik alkalommal rendezik a Székelyföld Kerékpáros Körversenye nemzetközi országúti kerékpáros viadalt, a szervezők jól haladnak a verseny előkészületével. Kész az útvonalterv, a csapatok folyamatosan érdeklődnek és van már nevezés is, ám még mindig akadnak kisebb-nagyobb akadályok, amelyek elhárításra várnak. A nagy változást a második szakasz, azaz a „királyetap” új útvonala jelenti.
A szervezők augusztus 5-re várják a csapatokat, ekkor zajlik a technikai iratkozás, és ezen a napon lesz a hivatalos csapatbemutató is. Augusztus 6-án a Csíkszereda – Tusnád – Sepsiszentgyörgy – Kovászna – Kézdivásárhely – Csíkkozmás – Csíkszereda útvonalon lesz az első etap, ennek hossza 184,22 kilométer. De ezen a szakaszon van a legtöbb kérdőjel: Kézdiszárazpatak és a Kászonok között munkálatok zajlanak a 11B jelű országúton, jelenleg mintegy másfél kilométeren csak murva borítású az út, ám az építők szerint július 30-ig leaszfaltozzák a szakaszt. Ugyanakkor még nem tisztázott a mezőny Sepsiszentgyörgyön való áthaladásának útvonala, hiszen a kovásznai megyeszékhelyen több helyen útjavítási munkálatok zajlanak. Örvendetes viszont, hogy Kovásznán idén megszakítás nélkül tud majd átmenni a mezőny.
Augusztus 7-én, pénteken lesz a második szakasz, a „királyetap”. A Székelyföld Kerékpáros Körversenye történetében először indul a mezőny Székelyudvarhelyről, a kerékpárosok Parajd, majd Gyer­gyószentmiklós irányában haladnak, ezt követően Tekerőpatak érintésével kelnek át a Libán-tetőn, Fenyédről pedig Csíkszereda felé fordulnak és 193,4 kilométer megtétele után érkeznek meg a hargitai megyeszékhelyre. Szintén újdonság, hogy a Libán-tetőt – az elmúlt évekkel ellenkezőleg – nem déli, hanem az északi oldaláról másszák meg a kerekesek, ugyanakkor a „királyetap” nem hegyi befutóval ér véget.
Szombaton, augusztus 8-án két félszakasz lesz. Délelőtt az egyéni időfutamot rendezik a Tol­vajos-tető és Hargitafürdő között, délután pedig Csíkszeredából indul a mezőny, Csík­rákos, Csíkszentmihály és Csík­szent­miklós érintésével érnek vissza a kerekesek a megyeszékhelyre, ahol a város utcáin kialakított pályán 17 kört kell teljesítsenek. A szervezők közlése szerint amennyiben a Szász Endre utca javítási munkálatai nem érnek véget a verseny időpontjáig, akkor a tavalyi útvonalon rendezik meg a városi kört. Az elmúlt évben Csíkszeredában a kör a Szabadság téren kezdődött, majd a Temesvári sgt., Kőrösi Csoma Sándor, Szentlélek, Müller László, Tudor Vladimirescu, Miron Cristea utca, Testvériség sgt., Hunyadi János, Szék, Márton Áron, Decemberi forradalom utca és a Temesvári sgt. érintésével tért vissza a mezőny a Szabadság térre.
Tavaly 18 csapat és összesen 120 sportoló állt rajthoz a Székelyföld Kerékpáros Körversenyen, a szervezők remélik, hogy idén is legalább ennyi kerékpáros alkotja majd a mezőnyt. Több csapat már előzetesen elküldte nevezését, ugyanakkor folyamatosan érdeklődnek mások is a verseny iránt, ám egyelőre nem kívánták nyilvánosságra hozni ezeket az adatokat.

Kapcsolódó cikkek:

Azonnali tanácsülés: főként a járványhelyzet biztosítására szavaztak meg összegeket

Kedden online azonnali tanácsülésen szavazott meg összegeket a járványhelyzet biztosítására, valamint a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskola tornatermének építésére Hargita Megye Tanácsa. Az ülés azonnali...

Videó – Hargita magazin 2021. május 11.

Mai műsorunk fő témája a Hargita megyében elindított mélyszegénység-konzultáció, de összefoglalót láthatnak Radu Székely államtitkár látogatásáról, a folyamatosan fejlődő Gyergyóremetéről, valamint egy ajándékba kapott...

Vakcinaútlevél: az EU jóváhagyta a román modellt

Románia a Speciális Távközlési Szolgálat(STS) támogatásával vezeti be az unió országaiban szabad mozgást biztosító vakcina útleveleket. A szolgálat bejelentette: az EU szintjén működő műszaki...

Legfrissebb