Változások a csíkszeredai zöldség- és gyümölcspiacon

Megújul a zöldségpiac. Új kiszolgálópultokkal szerelik fel FOTÓ: LÁSZLÓ F. CSABA

Hamarosan új kiszolgálópultokkal bővül a csíkszeredai zöldég- és gyümölcspiac szabadtéri felülete – tudtuk meg Bors Béla alpolgármestertől. A csíkszeredai polgármesteri hivatal önkormányzata nemrégiben elfogadta a zöldség- és gyümölcspiac új működési szabályzatát. Az önkormányzat külön parkolóhelyet jelölt ki az árusok számára, a szabályzat ugyanakkor előírja, hogy kereskedelmi tevékenységet csak az erre kijelölt zöldségespultoknál szabad folytatni.

A csíkszeredai zöldség- és gyümölcspiacra is megérkeztek a friss tavaszi zöldségek, a kinti térben felállított faházakban egyre nagyobb a kínálat a korai idényzöldségekből. Retek, zöldhagyma, medvehagyma, saláta is kapható. A csíkszeredai polgármesteri hivatal a következő időszakban bővíteni fogja a szabadtéri piaci standok számát, a nyitott, fából készült kiszolgálópult első prototípusa már látható a piactéren kihelyezett faházikók között.
– A szabadtéri piacfelület területrendezése a következő időszakban fogja elnyerni a végleges formáját. A kihelyezett 12 faház mellé további 20, szintén fából készült, de nyitott kiszolgálópultot állítunk fel, nagyjából 32 kereskedelmi tevékenységre alkalmas kirakodófelülettel fog működni a szabadtéri piac. Az új kiszolgálópultok megvásárlásához szükséges közbeszerzési eljárást most indítjuk el, addig ideiglenes asztalokat biztosítunk a termelőknek – tájékoztatott Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere.
Az alpolgármester szerint az önkormányzat új működési szabályzatban pontosította a szabadtéri felület használatának feltételeit, a piactéren ugyanis el szeretnék kerülni a felújítás előtti időszakra jellemző zsúfoltságot és átláthatatlanságot.
– A faházak folytatásában, tehát a piactérnek a Mihai Eminescu felőli részében 18 parkolót alakítottunk ki a zöldség- és gyümölcspiac árusai számára, illetve szintén ezen a részen kapnak helyet azok a mozgó tej- és húsboltosok, akik időszakosan vannak jelen a piacon. Többek között így szeretnénk csökkenteni a forgalmat a lakónegyed parkolóiban – mondta az alpolgármester.
Az elöljáró szerint szintén a zöldség- és gyümölcspiac szomszédságában található lakónegyed érdekeit tartja szem előtt a csíkszeredai polgármesteri hivatalnak az a döntése, hogy a helyszínen hamarosan forgalmirend-változást vezetnek be, illetve új helyszínre költöztetik az őszi és tavaszi időszakra jellemző nagyobb vásárokat.
– Tavasszal és ősszel is tematikus vásárokat fogunk szervezni a Promenádon és az Erőss Zsolt Aréna parkolójában, ezzel tehermentesítjük a piacteret a káposzta, virág, facsemete és egyéb vásárok zsúfoltságától – részletezte az alpolgármester.
A csíkszeredai polgármesteri hivatal által fenntartott zöldség- és gyümölcspiacon továbbra is a törvény előírásainak megfelelően 40-60 százalékos arányban oszlik meg a helyi termelők és viszonteladók jelenléte. Az új standok megérkezésével párhuzamosan változni fog a kiszolgálópultok bérletszerződése is, ezt határozatban fogadja majd el a városi önkormányzat képviselő-testülete.

Pál Bíborka