2021. június 22, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

Váltóhiba okozta a kiesést

Biztatóan kezdték, ám túl hamar ért véget a Iaşi Rali a csíkszeredai versenyzők számára. A hazai pontvadászat utolsó előtti futamát Simone Tempesti nyerte, aki győzelmének köszönhetően minden idők legfiatalabb román ralibajnoka lett. A szezon egy hónap múlva Székelyudvarhelyen zárul.

Újabb balszerencsés versenyen vannak túl a csíkiak. TACsI váltója megomlott Iaşi-ban
Újabb balszerencsés versenyen vannak túl a csíkiak. TACsI váltója megomlott Iaşi-ban

Egy váltóhiba miatt a harmadik szelektíven ért véget a csíkiak számára a Iaşi Rali: a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre alkotta páros versenygépe nem bírta a terhelést, így értékes pontokat hagyott a moldvai városban a kettős. A hazai pontvadászat utolsó előtti versenyét Simone Tempestini nyerte, aki győzelmének köszönhetően 21 évesen a legfiatalabb román ralibajnok lett. A korábbi rekordot 2011-ben Vali Porcişteanu állította fel, aki 28 évesen és 288 naposan nyerte meg a hazai bajnokságot.
A csíki ralisok optimistán utaztak Moldvába, ám pontszerzési lehetőségeik a harmadik szelektíven szertefoszlottak. A csütörtöki szuperszpeciálon a Dacia-kupások közül a második legjobb időt autózták, majd pénteken is remekül kezdtek, ám a nap második, a verseny harmadik gyorsaságiján elromlott versenygépük váltója. – A szakasz elején hallottuk, hogy valami zörög, de nem a motortól jött a zaj, így mentünk tovább, ahogy a kocsi bírta. Pár kilométer után viszont kiugrott sebességből a váltó, mint utólag kiderült, ez a hiba végzetes volt számunkra – összegezte az esetet Teslovan Adrian, a csíki páros pilótája. A 42. születésnapját éppen tegnap ünneplő Cseh Vajk Imre elmondta, Iaşi-ban is érződött, hogy a tavalyi remek szereplés után az idén üldözi őket a balszerencse. – Brassó előtt motort cseréltünk, Aradon és Tulceán vezető helyről estünk ki, Kolozsváron és Szebenben is hibáztunk, most meg ugyanúgy, mint Aradon, a váltó tréfált meg. Ez nem a mi évünk – mondta a viadalt követően a csíki navigátor.
A páros a verseny utolsó napját a Super Rally szabályainak megfelelően elkezdte, autójukba egy szériaváltó került, ezzel pedig két második, egy harmadik és egy negyedik legjobb időt autóztak szombaton. – Azt még nem tudjuk, hogy a Super Rallynak köszönhetően hány pontot szereztünk, még várjuk a szövetség hivatalos értesítését. De az biztos, hogy az idényt záró Hargita Ralin ott leszünk a rajtnál, hogy milyen autóval, az majd a következő napokban dől el – mondta lapunknak Cseh Vajk Imre.
A csíki ralisokat támogatta: Borszék Ásványvíz Rt., BCR Leasing, Orkla Foods, Pigna, Defi, Spektrum Center, Prodia, Hermes Forwards, Hargita Népe.

Egy rali, hat bajnok
A Iaşi Ralin aratott sikerével nemcsak összetettben, hanem a 2-es géposztályban és a Junior kategóriában is megszerezte a bajnoki címet Simone Tempestini. A bajnoki második helyért összetettben Szabó Gergő (90 pont), Keleti Edwin (88,4 p.), Marco Tempestini (79 p.), Bogdan Marişca (74,4 p.) és Dan Gârtofan (70,2 p.) harcol. A 3-as géposztályban a címvédő Horaţiu Savu vezet 93 ponttal, ám Manu Mihalache 76,6 ponttal még esélyes a bajnoki címre.
Az 5-ös géposztályban a már bajnok Raul Badiu Iaşi-ban nem is indult, a 9-es géposztályt moldvai sikerével Vlad Cosma elhódította, ám a második helyért Radu Necula, Alex Ardelean és Szabó Csongor még harcban áll. A 11-es géposztályban Romulus Preda bajnok lett Iaşi-ban, a második helyért Banciu Dorin (57,6 p.), a tusnádfürdői Alin Neagoe (45 p.) és Ábrahám Thomas (44,4 p.) még harcol. A Suzuki-kupában Cosma és Ardelean között 17,6 pont van, így itt a Hargita Rali dönt a bajnoki címről, a Dacia-kupában szintén, ahol Bogdan Talasman és Adrian Drăgan harcol majd az elsőségért, a Teslovan–Cseh páros pedig matematikailag még felérhet a dobogóra. A kezdőknél Mihai Manole bajnok lett Iaşi-ban, ám a többi dobogós helyért öten harcolnak, míg csapatban a Napoca rally Academy megnyerte a pontvadászatot.

Eredmények
A Iaşi Rali pontszerzői: összetett: 1. Simone Tempestini, 2. Marco Tempestini (mindketten Ford Fiesta R5), 3. Szabó Gergő (Mitsubishi Lancer EVO 10), 4. Keleti Edwin (Mitsubishi Lancer EVO 10), 5. Manu Mihalache (Mitsubishi Lancer EVO 9), 6. Dan Gârtofan (Skoda Fabia S2000), 7. Florin Crişan (Subaru Impreza N11), 8. Horaţiu Savu (Mitsubishi Lancer EVO 9), 9. Adrian Răspopa (Citroen DS3 R3T), 10. Vlad Cosma (Suzuki Swift Sport).
A 2-es géposztályt Simone Tempestini, a 3-ast Keleti, az 5-öst Răspopa, a 9-est és a Suzuki-kupát Cosma, a 11-est Romulus Preda, a Dacia-kupát Adrian Drăgan nyerte.
Az idei román ralibajnokság utolsó versenyét, a Hargita Ralit október 9-én és 10-én rendezik, a viadal főhadiszállása Székelyudvarhelyen lesz.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Radikalizmus?

Radikalista, szélsőséges – az emberek általában negatív jelentést tulajdonítanak ezeknek a szavaknak. Időnként, talán a radikalista nézőpont szükségszerű, bizonyos helyzetekben és kérdésekben megengedett, ami...

Zárul a csoportkör az Eb-n

A hétvégén nyolc, tegnap négy mérkőzést játszottak a labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörében, közülük jó néhány a vártnál nagyobb izgalmakat hozott. Magyarország nemcsak az első gólját,...

Legfrissebb

Para Pista

Radikalizmus?

Zárul a csoportkör az Eb-n