Valós közösségi élmény

Minden korosztály talált kedvére való programot. Koncertélmény Fotó: Hodgyai István

Kultúra, sport, szórakozás, ifjúsági és családi program egyaránt szerepelt az idei Csíkszeredai Városnapok programján. Augusztus 3–7. között pezsgett a város, a közösségi esemény hangulatában is tükrözte, hogy két év után először korlátozások nélkül szervezték meg.

A fesztiválhangulat, a közösségi élmények sora és helyi értékeken alapuló rendezvények jellemezték az idei Csíkszeredai Városnapokat. A szokott időpontban, augusztus első hétvégéjén a jó idő is a szervezők és a résztvevők kedvében járt. Egész hétvégén megtekinthető volt Péter András tárlata a promenádon, valamint a helyi kézművesek portékái közül lehetett válogatni.
A központi parkban a gyerek- és családi programok – mint minden évben – idén is nagy sikernek örvendtek.

A prismások fotótárlata vonzotta a tekintetet. Képpark Fotó: László F. Csaba

Sport minden mennyiségben

Rengeteg sportprogrammal, több helyszínen várták az érdeklődőket már szerdától, egészen vasárnapig. Pénteken amatőr biatlonversenyen próbálhatták ki a gyerekek magukat lövészetben, emellett részt vehettek egy közös futásban is. A hagyományos tenisz- és squash-versenyre is percek alatt beteltek a helyek, közölte a Transylvanian Tennis & Squash Club közösségi oldalán. Szombaton láb- és asztalitenisz-bajnokságot szerveztek. A funkcionális fitneszbajnokságon pedig kiosztották a Csíkszereda Legfittebb Párosának járó címet. Idén nyáron 10 éves lett a PowerHuni Gym, ennek örömére szombaton a Csíkszeredai Városnapok eseményeként erőemelő versennyel egybekötött nyílt napot tartottak a Szabadság téren. A versenyen a háromfogásos erőemelés mellett részt lehetett venni csak külön guggolás, fekvenyomás és felhúzás számokban. Így a nap végén négy kategóriában is bajnokot avattak. Vasárnap a streetball kosárverseny is nagy népszerűségnek örvendett, de a legtöbben a központi parkba látogattak a Mozgásban a család elnevezésű sportnépszerűsítő eseményre.

Kultúra

Tizenötödik kiadásához érkezett a Dob-Ban Ritmusfesztivál, amely szorosan kapcsolódott a Csíkszeredai Városnapokhoz, egyféle alternatívát kínálva a zajos, nagyszínpados, lacikonyhás felhozatalra. Péntek délután izgalmas, vicces és sokatmondó előadásban lehetett részük a monodráma kedvelőinek. A Kifordulás – Petőfi Sándor: A helység kalapácsa nyomán című előadás kapott helyett a Petőfi kávéházban. Szombaton, aki épp nem a pityókafesztiválon őrizte az üstöt, megfigyelhette a Prisma Fotópiknik kiállítását a központi parkban vagy retróautó-kiállításon csodálhatta a már antiknak nevezhető járgányokat a Mikó-vár parkolójában. Vasárnap Becze Zoltán, Székelyek a téli olimpiai játékokon és Székelyek a nyári olimpiai játékokon című kötetei kaptak főszerepet, este a bor kedvelőinek kedveskedtek: a Petőfi Kávézóban a Vinkli borszaküzlet borkóstolóval készült a városnapokra. Magyarországi, hazai és a világ számos borvidékéről több száz különböző bort és pezsgőbort kínáltak.

A nagyszínpadon neves előadók is felléptek. Színes felhozatal Fotó: Hodgyai István

Gyerekek, fiatalok, koncertek

A Csíkszeredai Városnapok szabadtéri koncertjeinek helyszíne a Szabadság téri színpad volt. Itt a sort a csíkszeredai könnyűzenei paletta kiemelkedő, ígéretes művésznövendékei kezdték. A Nagy István Művészeti Középiskola jelenlegi és egykori diákjaiból álló Slágerebbje csapata mutatta meg, hogy mennyire tehetséges fiatalok járnak közöttünk. Olyan neves előadók is színpadra léptek, mint a magyarországi Honeybeast és a Margaret Island együttes. A szombat estét a Voltaj zenekar zárta, szerelmes balladákkal és vérpezsdítő refrénekkel lepték meg a nézőket. Pénteken több tucat gyerek táncolt a Zengő Téren. Nagy sikert aratott a gyermektáncház. Szombaton Sipos Tünde által tartott kerekítő programon vehettek részt az érdeklődők. A foglalkozás középpontjában az ölbeli játékok álltak, amelyek a bizalomra, az érintésekre és az önfeledt összenevettetésekre fektetik a hangsúlyt. Szintén szombaton interaktív családos mesejáték várta az érdeklődőket a központi parkban. A programot az egész családnak szánták, a résztvevők a Fellegláng királyi család elveszett kincsének felkutatására indulhattak. A fiatalok szórakozásáról a Cloud eseménysorozat gondoskodott, hazai és magyarországi lemezlovasok zenéltek a szórakozóhelyeken.

Jól szórakozott a közönség a koncerteken. Közös csápolás Fotó: Hodgyai István

Pityókafesztivál szívvel, lélekkel

A városnapok – a koncertek mellett – legnépszerűbb programja kétségkívül a pityókafesztivál volt. Harminc csapat főzött a huszadik Csíkszeredai Pityókafesztiválon szombaton a központi parkban. A Csíkszeredai Városnapok egyik kiemelkedő rendezvényének különlegessége, hogy noha tömegeket vonz, családias hangulat jellemezte. A főtt és sült készítményeket háromtagú zsűri díjazta, az első, második és harmadik díj mellett odaítélik a zsűri különdíját és a közönségdíjat is. Az első díj nyertese egy évig megtartja a vándorkupát. Számos civil szervezet, cég, iskola, egyesület nevezett be a főzőversenyre, többen közülük ötletes arculattal, asztalterítékkel is próbálták meggyőzni a zsűrit.
A főtt ételek kategóriájában indult minden csapat, a háromtagú zsűri az első helyezést az Eco-Csík csapatának ítélte. A Gordius csapata lett a második, a Csíkszentmiklósi Hentes együttese pedig a harmadik helyet nyerte el. Közönségdíjban az Ügyesek részesültek, az Úttörő Csőtörők pedig a zsűri különdíját érdemelte ki. A legnépesebb főzőcsapattal a CSTIT és a Csík Területi RMDSZ rendelkezett.
– Szerintem fontos tényező volt a hús, mivel volt benne füstölt csülök, édes csülök és köröm is. A fűszerezés is bátor volt, nem a megszokott ízeket követtük. Illetve a tálalás is hozzátett az összképhez, arra is nagyobb figyelmet fordítottunk – árulta el lapunknak a siker titkát Demeter Anita, az Eco-Csík csapat részéről.
A versenyre a Hargita Népe csapata is benevezett egy igazán különleges fogással, a Hargita Népe Bográcsával, ami bár nem nyert díjat, összerázta a csapatot, ezáltal is biztosítva a szerkesztőségben a jó hangulatot.

Finomnak bizonyult a Hargita Népe Bográcsa. Kifőztük Fotó: László F. Csaba

Adorján Zsófia

: an accessible web community