Valóban veszélyes vezetés közben telefonálni: A közúti mobilozás hasznáról és káráról

Egyik kéz a kormányon, a másikban telefon. Összeférhetetlenség   | Illusztráció: László F. Csaba

Kétszáznyolcvanhat bírságot rótt ki idén a Hargita megyei rendőrség vezetés közbeni mobiltelefon-használtért, amíg érvénybe nem léptek a közúti forgalmat szabályozó törvény módosításai, azóta pedig összesen harminckettőt – közölte lapunk megkeresésére Nicolae Nica főbiztos, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság közleke­dési osztályának vezetője. A főbiztos szerint nem kizárt, hogy előbb-utóbb a gyalogosok mobiltelefon-használatát is szabályozni fogják a gyalogátkelőknél.

Nicolae Nicát irodájában kerestük fel, a főbiztos készséggel válaszolt a jó előre írásban elküldött kérdéseinkre. Arra voltunk kíváncsiak, hasznosnak látja-e a jogszabály-módosításokat. Rögtön az elején sietett leszögezni, hogy a mobiltelefon és más eszközök közúti használatát szabályozó törvény tulajdonképpen az idei 11-es számú kormányrendelet, amely a 2002-ben 195-ös számmal elfogadott törvényt módosította.

Mit szabad és mit nem
A főbiztos kifejtette: a jogszabály-módosítás legfontosabb újdonsága, hogy szigorította a kiszabható büntetés és bírság mértékét. A leglényegesebb változás, hogy 870–1160 lejre nőtt a kiszabható bíráság mértéke. Különben a mobiltelefon használatát vezetés közben addig is tiltotta a törvény. Mint részletezte: az új jogszabály egész pontosan azt írja elő, hogy tilos használni, sőt akár csak kézben tartani a mobiltelefont bármilyen mozgásban lévő járműben, beleértve a mezőgazdaságban és erdészetben használt munkagépeket és a villamost is. A törvény szövege szerint nemcsak a mobiltelefont tilos használni, hanem bármilyen írás, hang, fénykép és videofelvétel rögzítésére alkalmas eszközt sem. Idetartoznak a táblagépek, de még a riportermagnók is. Kérdésünkre elmondta: az autó műszerfalára továbbra is szabad mobiltelefont, navigációs eszközt rögzíteni, az önmagában nem számít kihágásnak. Kihangosítva még beszélni is lehet telefonon. Hozzáfűzte: a mobiltelefon egyszerű kézben tartása is kihágásnak számít, akkor is, ha az illető nem használja éppen. A terepen szolgálatot teljesítő rendőröknek ugyanis nem áll módjukban ellenőrizni, hogy valaki épp beszél-e a telefonon, képtelenség lenne azt bizonyítaniuk, ellenben látják, ha valaki épp kézben tartja a készüléket. Kérdésünkre elmondta: abban az esetben, ha a műszerfalra rögzített GPS-készülékhez épp hozzáér a sofőr, akkor valószínűleg nem fogják megbírságolni, ebben az esetben ugyanis a törvény nem fogalmaz egyértelműen. Elvileg lehet úgy is értelmezni, hogy az is kézzel való használatnak minősül. Nica szerint ugyanakkor ennyire messze talán nem kell elmenniük a szigorú fellépésben a rendőröknek, mert világos, hogy ha egy eszközt a műszerfalra rögzítettek, azt csak úgy tudja valaki bekapcsolni, ha hozzáér.
– Személyes véleményem, hogy abban az esetben, ha vezetés közben megnyomsz egy gombot, az még nem büntethető – fogalmazta meg álláspontját Nica.

Járulékos büntetések
Hangsúlyozta: tulajdonképpen a már létező szabályok szigorítását hozta a törvénymódosítás. A telefonhasználat egész egyszerűen mostantól súlyosabb vétségnek számít, egy kategóriával feljebb sorolták a lehetséges vétségek listáján. A közlekedési kihágások halmozása esetén még súlyosabb büntetésre lehet számítani. Például valaki átlépi a törvény által előírt sebességet mobiltelefonozás közben, akkor nemcsak a bírságot kell kifizetnie, hanem a jogosítványát is hosszabb időre felfüggesztik. A mobileszközök használatát ugyanabba a kategóriába sorolta a módosított jogszabály, mint a vezetés közbeni evést, a kategóriát „minden más elfoglaltságnak” hívják.
Hargita megyében a rendőrség nyilvántartásában nem szerepelnek olyan balesetek, amelynek az oka egyértelműen a mobiltelefon használata lett volna. Képtelenség ezt bizonyítaniuk a rendőröknek, még akkor is, ha ez történt. Nica szerint ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nem fordultak elő ilyen esetek. Elég, ha a világhálóra feltöltött videókra gondolunk, ezek bizonyítják, hogy a mobiltelefon használata vezetés közben valós veszélyt jelent a társadalomra.

Idő kérdése, mikor kerülnek sorra a gyalogosok
Kérdésünkre elmondta: bár a gyalogosokra egyelőre nem vonatkoznak a jogszabály előírásai, valószínűleg csupán idő kérdése, hogy mikor kerül arra sor, hogy megtiltják a telefon használatát a gyalogátkelőknél.
– Ahogy a hétköznapok valósága alakul, előbb-utóbb eljutunk ide is. A gyalogátjáróknál történt baleseteknél általában a sofőrök a hibásak. A gyalogosoknak mindössze annyi tiltott, hogy futva haladjanak át az úttesten, de ennél az előírásnál ki lehet majd egészíteni a törvényt úgy, hogy az a mobilhasználatot is tiltsa. Sokan figyelmetlenek, nem néznek körül – nagyon nehéz bizonyítani, hogy figyelmetlenek voltak –, de a gyalogosoknak is van felelőssége. Elvileg a gyalogátjáróknál az autóknak óránként 30 kilométeres sebességre kell lassítaniuk, de még ennél az alacsony sebességnél is előfordulhat, hogy nem tudnak megállni, ha a gyalogos váratlanul lép ki eléjük – fejtette ki a megyei közlekedésrendészet vezetője. Hozzáfűzte: ha lesz újabb törvénymódosítás, és a gyalogosokra is vonatkoznak majd az előírások, akkor ahhoz bírságot is hozzá kell rendelni, mert a bírság kilátásba helyezése nélkül egy előírás olyan, mintha nem is létezne.

Javuló, de csalóka statisztikai adatok
Ami a súlyos balesetek számát illeti, a tavalyi év azonos időszakához képest a következőképpen állunk Hargita megyében: eddig 135 súlyos baleset történt, huszoneggyel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Összesen 14 ember vesztette életét közúti balesetben, ez a szám hattal kevesebb, mint tavaly. El lehet könyvelni ezt az adatsort jelentős csökkenésnek, ugyanakkor Nica szerint ez annyiban félrevezető lehet, hogy egy-egy évben lehet kiugróan magas vagy alacsony a balesetek száma, egy ötéves összevetés megbízhatóbb következtetéseket tenne lehetővé. Jövőre például az ideihez képest több balesetre lehet számítani. A súlyos balesetek száma egyébként évről évre csökken, ugyanakkor az Európai Unió egyik irányelve előírja, hogy 2021-ig 50 százalékkal kell csökkenjen a súlyos balesetek száma, amitől egyelőre még messze jár Románia. Vagy, ahogy a közlekedésrendészet vezetője fogalmazott: „nem tudom, tudjuk-e majd teljesíteni”. A cél eléréséhez több forrásra és több intézmény munkájára lenne szükség.

Hatékonyabb lenne a jogosítványt felfüggesztése
Kérdésünkre azt is elmondta: nehéz kimutatni egyenes ok-okozati összefüggést a balesetek száma és a mobiltelefon használata között. Ettől függetlenül a veszély valós, bár statisztikai adatokkal egyelőre nem lehet alátámasztani. Hozzáfűzte: bár a bírságok mértékének növekedését jó ötletnek tartja, ő inkább a jogosítvány felfüggesztésének idejét tolta volna ki, mert igazából az fáj a sofőröknek. A bírság visszatartó ereje ugyanakkor viszonylagos lehet, ugyanis annak mértéke mindenki számára ugyanaz, nem a jövedelem függvénye, mint Svájcban. Szerinte egy hatvannapos jogosítványfelfüggesztés hatékonyabb eszköz lehetne. Ami a közúti ellenőrzéseket illeti: állandó jelleggel végzi azokat a rendőrség. A törvény hatályba lépése előtt két hónapig figyelmeztették a sofőröket, hogy mire számítsanak. Amióta hatályosak lettek a törvénymódosítás előírásai, azóta alkalmazzák az új bírságokat. Egyébként idén kétszáznyolcvanhat bírságot róttak ki vezetés közbeni mobiltelefon-használatért, amíg érvénybe nem léptek a közúti forgalmat szabályozó törvény módosításai. Az azóta kirótt – azaz a borsosabb – bírságok száma harminckettő – közölte Nicolae Nica. Hozzáfűzte: naprakészek a statisztikai adatok.

Kiss Előd-Gergely

: an accessible web community