Válaszd a Keskeny utat!

Találkozások. A keresztény előadások is népszerűek voltak a táborban Fotó: Bardócz Csaba

„Isten szeret téged!” – lehetett olvasni a múlt héten a tusványosi Keskeny út sátorban. A 2000-es évek elején létrehozott programot idén jubileumi ünnepséggel indították: már tíz éve visszajáró vendégei a közéleti és szociális témákat tárgyaló sátornak a „KGB tagjai”. A hajdani diáknapos csapat tetszését elnyerték az ökumenizmus jegyében felhúzott sátor papjai és önkéntesei. A bulizás mellett ezúttal is sokan látogatták Tusványos vallási programokat kínáló sátrát.

ABálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik legrégebbi előadósátra a Keskeny út ökumenikus fesztiválmissziós sátor, amely idén is jelen volt az idei Tusványoson. A Keskeny út 2005-ben vállalkozott először arra, hogy Erdély-szerte ifjúsági fesztiválokon képviselje a történelmi egyházak értékrendszerét: előadásokkal, kreatív tevékenységekkel készültek minden korosztálynak. Jónás Norbert-Ferenc, a program munkatársa elmondta, hogy amíg a szülők részt vettek valamilyen előadáson, addig a gyermekeket a baba-mama sátorban felügyelték.
Az azóta eltelt közel húsz évben minden alkalommal igyekeztek eljutni Tusnádfürdőre. A küldetésük itt nem a hagyományos értelemben vett igehirdetés, hanem elérni a bulizó fiatalokat, és megszólítani azokat a fesztiválozókat is, akik máskülönben nem templomlátogató vagy egyházközeli személyek.
Az idei alkalommal jubileumi ünnepséget tartottak a sátorban, hiszen tíz évvel ezelőtt találkoztak először a Keskeny út szervezői és Kertész Gábor Bandája – közismertebb nevén a KGB, akik kereken egy évtizeddel ezelőtt heccből és próbatétel gyanánt vetődtek be a Tusványos egyetlen állandó vallási programokat kínáló sátrába. A hajdani diáknapos csapat a fesztivál egyik visszajáró bandája, kezdetben provokatív kérdésekkel tették próbára a fiatal lelkészeket, de később megszerették a sátor előadásait, évről évre részt vesznek a missziós programban.
Az idei fesztivál első áhítatán Bardócz Csaba bikafalvi lelkipásztor, a Keskeny út sátor egyik alapítója megemlékezett a tíz évvel ezelőtti találkozásról, majd Varga Csaba hegymászó, építészmérnök tartott előadást Milyen az élet a halálzónában? – avagy mi visz előre, amikor inkább feladnád címmel. Varga öt nyolcezer méter feletti csúcsot mászott meg oxigénpalack és serpák segítsége nélkül.
– A legizgalmasabb talán az volt, ahogy arról nyilatkozott, hogy a mászásai során hogyan érte el a saját határait, és hogyan tudott lemondani akár az Everest meghódításáról is az utolsó száz méterekben – vélekedett Jónás Norbert-Ferenc az előadásról. Hozzátette: fontos gondolat hangzott el az eredményes Varga Csabától, miszerint a hegymászás kilencvenkilenc százalékban kőkemény erőpróba és szenvedés, viszont a fennmaradó egy százalék jelenti a flow-élményt, amikor igazán közel érzed magad Istenhez – ezért a tapasztalatért is megéri nekivágni a csúcsnak.
A fesztivál további részében Jónás Norbert-Ferenc, ötödéves református teológiai hallgató tartott áhítatot, majd a huszonöt éves sepsiszentgyörgyi Bonus Pastor Alapítvány négy munkatársa is felkereste a Keskeny út sátort. Ők a szenvedélybetegségekről és a szabadulás lehetőségéről beszéltek az érdeklődőknek.
A harmadik napon László Rezső csíkcsicsói plébános szólította meg az érdeklődőket. Kiemelte: a Keskeny út sátor hasonló ahhoz a hegyhez, ahová a Bibliában a próféták is félrevonultak az istenélmény reményében.
– Azok az emberek, akik egy népszerű fesztiválon is hajlandók Istenre hangolódni, ők cselekedeteikkel és magatartásukkal asszisztálnak Isten jó hírének a hirdetéséhez. Pont azt kell megmutatni a Keskeny út sátorban, hogy Isten akaratát közvetíteni lehet és kell is egy ilyen helyen – fogalmazott a plébános.
A harmadik napon Homa Ildikó pszichológus, a Szociális Testvérek Társaságának szerzetesnője beszélt a személyes istenkép változásairól. Az előadások és áhítatok mellett a nap hátralevő részében a Láthatatlan Színházban barangolhattak az érdeklődők.
– A tevékenység célja az volt, hogy instant spirituális élményt kínáljunk a jelentkezőknek – mondta Jónás Norbert-Ferenc.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community