Valami, ami működik

Vannak olyan dolgok a világon, amelyek maguktól értődően működnek. Ezzel gondolom, nem mondtam semmi újat vagy nagyot. Sőt a maga puritán egyszerűségében, mondhatnám primitívségében, ez a mondat ingerlő, hovatovább idegesítő lehet. Mert mire is szeretnék ezzel kilyukadni? Elmondom.
Második alkalommal volt szerencsém részt venni a Gyergyói-medence összművészeti fesztiválján, ami Egyfeszt néven fut, és az „erdélyi művészetek völgyeként” utaltak rá a szervezők. Kétévnyi tapasztalatból mondom, nincs ebben az utalásban semmi túlzás. A programok tömegét felvonultató, négynapos rendezvényen aligha találtunk elégedetlenkedő fesztiválozókat vagy fanyalgókat. Az Egyfeszt, némileg elfogult személyes véleményem szerint, kikezdhetetlen. Annyiféle elfoglaltság közül választhatunk, ami szinte már a bőség zavarához vezet, ám végül is szépen fel lehet építeni az ott eltöltött egy, két, három… napunkat.
Így tettünk mi is: könyvudvarból gyerekudvarba, gyerekudvarból retró színpadhoz, retró buliból népi mulatságba, népzenéből kirakatszínházba vezetett az utunk. És akkor még meg sem említettem a város központjában fellelhető érdekességeket, vagy éppen az örmények kultúráját bemutató helyszínt, a nagyszínpadi bulikról nem is beszélve.
Na de hogy miért sorolom el mindezt? Az első mondatomra térnék vissza: vannak dolgok, amelyek működnek. A gyergyószentmiklósiak joggal lehetnek büszkék fesztiváljukra, mert az valóban működik, „átjön”, „bejön”. Biztosan a kedves Olvasó is ismeri azt az érzést, amikor elégedetten csettintünk valamire, és látjuk, hogy az jó. És tovább nincs is mit magyarázni rajta. Azaz mégis van. A programszervezők örökös dilemmája, hogy mihez igazítsák egy rendezvény programkínálatát… Próbálják formálni a közönséget, az igényeket, vagy engedve a kényelemnek, bedobják azokat a neveket/programokat, amelyek várhatóan közönségsikert hoznak.
Az Egyfeszt létrehozói eltalálták ezt az egyensúlyt. A tomboló sikerű, többezres közönséget vonzó bulik mellett nem kisebb hangsúlyt kaptak a családokat megcélzó, vagy éppen a rétegműfajokat felvonultató események. Mindez egységes egészet alkotott, és működött. Kívánom, hogy kitartson a lelkesedés, és tíz év múlva ugyanilyen lelkesedéssel írhassak az Egyfesztről. Rajtam nem fog múlni, én biztosan ott leszek!

Farkas Endre

: an accessible web community