Vakációban is nyitva

[dropcap]A[/dropcap] nyári vakáció ideje alatt is nyitott ajtókkal várja az olvasókat a csíkkozmási községi és iskolai könyvtár – igaz, a közel 170 beiratkozott olvasó többsége gyermek, akik éppen a nyári szünidőt élvezik, így átmenetileg a könyvek is vakációznak. A 2004-ben létrejött községi könyvtár állománya az utóbbi években a szerény helyi költségvetésből, a megyei könyvtártól kapott elosztásokból és adományokból bővült.
Vannak, akik a közösségi könyvtárra gondolva a helyi olvasókra bízzák egyéni könyvtárukat. A falu szülöttje, Potyó Ferenc gyulafehérvári általános érseki helynök könyvtárából is sok kötet lelt új otthonra a könyvtárban, de a néhai Boga György könyvei is itt sorakoznak, köztük az Erdélyi Szépmíves Céh sajátos kiadású olvasnivalói.
Szilveszter Ida könyvtárostól megtudtuk: bár az egész községből jöhetnének olvasók, leginkább a diákok viszik haza az olvasnivalót – és sokszor meggyötörve térnek vissza a polcokra a kötetek. Az éppen aktuális házi olvasmányok mellett több történelmi témájú könyvvel is rendszeresen gazdagodik az állomány. Bár szép számban jelennek meg könyvek a csíkszeredai kiadók gondozásában, ezekből nem kap a könyvtár. A helyi kiadványok közül a Székelyföld kulturális havilapot a betérők is lapozhatják, de a Hargita Népe friss lapszámai is megtalálhatók a könyvtárban.

Daczó Dénes 

Kozmasi_konyvtaros

: an accessible web community