Vakáció

Áció, káció, akáció, vakáció! – kiáltották boldogan és persze torkuk szakadtából fiam évzáró ünnepségén a gyermekek, hiszen eljött végre a várva várt, jól megérdemelt pihenés időszaka.
Hargita megyében a statisztikák szerint valamivel több mint ötvenezer gyerek kezdte meg a nyári szünetet június 10-én. Ezentúl már nem kell korán kelni, és a délutáni tanulást is el lehet felejteni egy időre, a játéknak, pihenésnek és a szórakozásnak jött el az ideje. Európa-szerte egyébként Romániában van az egyik leghosszabb nyári vakáció, ezúttal tizenkét hétig tart, még úgy is, hogy a következő tanévet a szokásosnál korábban kezdik el.
A gyerekek nagy öröme és szabadsága azonban jókora fejtörést okozhat a szülőknek, hiszen a felnőttek szabadsága nem arányos a gyermekekével. Nagy kérdés, hogy ki hogyan oldja meg, kire bízza gyermekei felügyeletét. A nagyszülők segítsége igencsak jól jön ilyenkor, de az alternatív bébiszitterek iránt is megnő a kereslet, akárcsak a különböző táborok irányában, legyenek bejárósok vagy akár ottalvósok. Cél, hogy a gyermekek napközben felügyelet alatt legyenek, élményeket szerezzenek, és az sem árt, ha hasznosan töltik el az időt.
A mi időnkben persze nem csináltak ebből nagyobb gondot, ki-ki kapott egy kulcsot a nyakába, és ebédet a hűtőben hátrahagyva, a többi meg eltelt valahogy. Emlékszem, unokatestvéremmel nyarakat babáztunk végig, reggeltől estig, és úgy is, hogy bár csak vacsorára kerültünk haza, mégis rövidnek éreztük a napokat. Persze azóta változott a világ, és senki nem hagyná szívesen otthon magukra a gyermekeket, pláne, ahol még kicsik, de a nagyobbakat sem, mert akkor minden bizonnyal napjaik a számítógép, telefon nyomkodásával telnének. Ezért is keresik sokan a táborokat. Kínálatból nincs is hiány, korosztálytól függően, a legkülönfélébb érdeklődési köröknek megfelelően ajánlanak kikapcsolódási lehetőségeket. Az általános áremelkedés miatt azonban idén jóval mélyebbre kell a zsebbe nyúlni ezek finanszírozásához, ha azt akarjuk, hogy minőségi időt töltsenek a gyermekek.
A szülőknek tehát fel van adva a lecke, hogy mit és hogy csináljanak ahhoz, hogy mindenkinek jó legyen, és a széle is érje a hosszát.

Hadnagy Éva

: an accessible web community