Vajdasági ökogazdáktól tanulnak

Szombaton Lakiteleken a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének konferenciáján vesznek részt, majd a Vajdaságban zöldség-, gyümölcs- és burgonyatermesztő, illetve sajtkészítő és bioméztermelő gazdaságokat tekintenek meg azok a Hargita megyei ökogazdálkodók, akik részt vesznek a Székelyföldi Bio Egyesület négynapos szakmai tanulmányútján.

Mathe Emma DL
Máthé Emma: Délvidéki társaiktól látnak, tapasztalnak, tanulnak a hargitai biotermelők

Négynapos szakmai – magyarországi és szerbiai állomásokkal tarkított – tanulmányútra indulnak ma reggel a Hargita megyei biotermelők – tájékoztatta lapunkat dr. Máthé Emma, a tanulmányutat szervező Székelyföldi Bio Egyesület elnöke. Elmondta, a csoportot alkotó tizenhárom Hargita megyei gazda már önmagában színes képet alkot, hisz a tanulmányúton résztvevők között az ökológiai gazdálkodást professzionális szinten űzők, illetve a biotermeléssel még csak most ismerkedő termelők egyaránt helyet kaptak. Ráadásul – tette hozzá Máthé Emma – a tevékenységi kör alapján is változatos a felhozatal: hisz a társaságban növény- és gyümölcstermesztők, állattenyésztők, illetve bioméhészek is szerepelnek. A résztvevőket azonban nemcsak az organikus, vegyszermentes gazdálkodás melletti elkötelezettség, hanem a Székelyföldi Bio Egyesületi tagság is összeköti.
A magyar Földművelésügyi Minisztérium anyagi támogatásával szervezett tanulmányút első állomása a magyarországi Lakiteleken lesz, ahol szombaton a Hargita megyei gazdák a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) konferenciáján vesznek részt. A rendezvényre – akárcsak a szövetség neve is mutatja – a Kárpát-medence valamennyi térségéből, Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és Vajdaságból is várnak résztvevőket és előadókat a szervezők: a konferencia központi témája ezúttal a bioélelmiszerek előállítása lesz – sorolta lapunknak Máthé Emma. A Székelyföldi Bio Egyesület elnöke amúgy a konferencián a székelyföldi ökotermékek feldolgozási, helyi élelmiszer-készítési gyakorlatáról is előadást tart.
A Hargita megyei gazdák számára összeállított program vasárnap és hétfőn Délvidéken – vajdasági biogazdaságok felkeresésével – folytatódik: a különböző helyszíneken a termelők a zöldség, gyümölcs és burgonyatermelő ökogazdaságokat, illetve bioméhészeteket keresnek fel, ám a helyszínek között még biotejet feldolgozó sajtműhely megtekintése is szerepel. A vajdasági körút során a Har­gita megyei biogazdálkodókat Gödő Kálmán, a Kárpát-medencei ökoszövetség alelnöke fogadja és kalauzolja – árulta el Máthé Emma. A szakember úgy véli, a látogatás nyomán a Hargita megyei gazdák új információkat kapnak, illetve olyan új módszereket látnak, tapasztalnak, tanulnak, amelyeket itthon is eredményesen hasznosíthatnak.
– Délvidéken például az óvodákban csak bioélelmiszereket fogyasztanak a gyermekek, ezt pedig a bioegyesület mellett a helyi önkormányzatok is támogatják. De még számos olyan kezdeményezés van, amelyeknek itthon is létjogosultsága lenne. Én úgy hiszem, a magyarországi és a délvidéki látogatás nagyon gazdag és élményben dús tapasztalatcsere lesz – hangsúlyozta Máthé Emma.

Domján Levente

: an accessible web community