Üzletkötés és kézfogás

Magyar–magyar bizalom az Őszi Vásáron | Fotó: Hodgyai István

Válságos helyzetben még inkább szükség van a gazdasági élet, a gazdasági szereplők és vállalkozások támogatására, hogy megmaradjanak a munkahelyek és kiszámíthatóbb legyen a jövő – hangzott el az ünnepélyes megnyitón. Ebben van többek között szerepe a nemzetközi vásárnak és kiállításnak, mert találkozásra, üzletkötésre, tapasztalatcserére is lehetőséget biztosít.

Székelyföld egyik legnagyobb gazdasági rendezvényét 29. alkalommal szervezik meg, az ünnepélyes megnyitót tegnap délelőtt tartották a sportcsarnok előtt, a létesítmény és környéke ad helyet a kiállításnak és vásárnak.

Mozgatórugó és fogadóórák

A főszervező, a CED – Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. székelyudvarhelyi irodájának vezetője, Orosz-Pál Levente nyitotta meg a vásárt. Beszédében hangsúlyozta, hogy az udvarhelyszéki vállalkozások mennyire jelentős gazdasági erőt képviselnek megyeszinten, és azt, hogy az Őszi Vásár hozzájárul a további fejlődéshez, az itt köttetett üzleti kapcsolatok az egyik legnagyobb mozgatórugót jelentik a térségben. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a sokszínű eseménnyel a vállalkozói kedvet is szeretnék stimulálni.
A rendezvény társszervezője a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal. Ölvedi Zsolt alpolgármester szerint a jelentős hozzáadott helyi érték és erő megmutatására nyújt lehetőséget a közel három évtizede a székelyudvarhelyi ősz biztos pontjának számító vásár. Felhívta a figyelmet, hogy maga a hivatal is standdal van jelen, ahol a városvezetés fogadóórát is tart, amelyre mindössze telefonos bejelentkezésre van szükség (a 0754–507510-es számot kell hívni). Ölvedi és Venczel Attila főjegyző ma 10 és 14 óra között, Gálfi Árpád polgármester holnap 10 és 14 óra között várja az érdeklődőket.
A bizalom a legnagyobb érték, a fogalom még inkább felértékelődik a jelenlegi geopolitikai helyzetben, miközben minden más leépül. Ezt mondta Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke, az általa vezetett intézmény egyébként a főtámogatója az Őszi Vásárnak. A rendezvény éppen a magyar–magyar bizalmat erősíti, és a Kárpát-medencei együttműködésre ad lehetőséget. Ennek erősítése jó döntés volt a magyar kormány részéről – emelte ki Borboly. Fontos tehát a bizalom, és jó lenne elérni oda, amikor a kézfogás lesz a mérvadó egy-egy kapcsolat, üzlet megkötésénél – tette hozzá.

Katalizátor és támogatás

Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja elmondta, hogy a magyarországi vállalkozások számára fontos a székelyföldi piac, a magyar kormány számára pedig az, hogy nemcsak az anyaország, hanem az egész Kárpát-medence közösségei gazdaságilag is gyarapodjanak. Ebben kiemelt szerepe van, katalizátorként van jelen a tegnap megnyílt esemény. Utána Skapinyecz Péter, a CED – Közép-Európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. vezetője beszélt, aki már huszadik éve van jelen ezen az eseményen. Szerinte is kiemelkedő gazdaságélénkítő szerepe van a vásárnak, hiszen már több százezer euróra rúg az évek során itt megkötött üzletek értéke. Jelenleg nehéz gazdasági idők elé nézünk – fogalmazott, és ilyenkor búsongás helyett inkább a túlélésről kell beszélni, és új lehetőségeket kell keresni. Beszédében a CED támogatási programjaira is felhívta a figyelmet, amelyek mostanában kissé megtorpantak, és új politikai löketre várnak, ám jelentős székelyföldi sikerekről lehet beszámolni – mondta Skapinyecz Péter.
Bíró Barna Botond, a megyei önkormányzat alelnöke évek óta aktív támogatója az Őszi Vásárnak. Ő arról beszélt, hogy a vállalkozói szféra érzi meg leggyorsabban a körülmények kedvezőtlen változását, éppen ezért az önkormányzatokra nagy felelősség hárul abban, hogy támogassák ezt a területet. Ezáltal a munkahelyeket is védik, és kiszámíthatóbbá tehetik a kiszámíthatatlan jövőt. A megyei önkormányzat többek között ezért is járul hozzá a rendezvény megszervezéséhez.

Üzletemberek egymás között

Az Őszi Vásár hagyományos programpontja az üzleti fórum, amelyen idén is számos hazai és anyaországi vállalkozó, gazdasági szakember vett részt. A találkozó tegnap délután zajlott a székelyudvarhelyi Városháza Szent István termében, ahol előadást tartott Besenyei Sarolta, az Európai Bizottság szakértője, a Romániai és Globális Okos Város Szövetségek alelnöke, Skapinyecz Péter, a Közép-Európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. cégvezetője, valamint Antal Lóránt szenátor, a Román Parlament Energiaügyi, Energetikai Infrastruktúra és Ásványi Erőforrások Bizottságának elnöke. Geréb László egyetemi tanár a székelyföldi, azon belül az udvarhelyszéki vállalkozások tavalyi eredményeiről beszél, majd díjazták a kiemelkedő teljesítményt nyújtó cégeket.

Székely termék és szüreti bál

Az Őszi Vásáron több mint 200 négyzetméteren összesen 18 magyarországi társkiállító partner vesz részt, az agrár- és élelmiszeripar, a műanyagipar, az egészségipar, vegyipar, gépipar és elektronika területéről, mellettük szép számban vannak jelen helyi cégek és intézmények. Ugyanakkor mától három napon át egész napos kulturális, szórakoztató programot is kínál a rendezvény, néptánccsoportok fellépésével, koncertekkel. Az Őszi Vásár égisze alatt zajlik a 12. alkalommal jelentkező Székely termékek fesztiválja a minifocipályán, a 18. kiadásához érkező Borfesztivált pedig ma 17 órakor nyitják meg. Az események része az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) által életre hívott udvarhelyszéki szüreti bál, amelyet holnap délután tartanak, vasárnap délben pedig mesemondó versenyre várják a gyermekeket. Az Őszi Vásár naponta 10–18 óra között tart nyitva, az érdeklődők a részletes programot megtalálják az esemény Facebook-oldalán is.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community