Hirdetés

Üzembe helyeznék a büdösfürdői kezelőközpontot

A büdösfürdői kezelőközpontot előbb közművesíteni kell, illetve be kell fejezni az építését ahhoz, hogy működtetni lehessen – hangzott el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és Hargita Megye Tanácsának vezetősége, valamint a csíkszentimrei önkormányzati képviselők hétfői egyeztetőfórumán – derül ki a Hargita megyei önkormányzat keddi közleményéből.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Üzembe helyeznék a büdösfürdői kezelőközpontot
Megvitatták a teendőket Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Mint írták: minél előbb megnyitnák a nagyközönség előtt a büdösfürdői kezelőközpontot, ezért tartották meg az egyeztető fórumot. A közleményben emlékeztettek: a büdösfürdői mofetták felújítása a három intézmény közös projektje, a terület átkerült a megyei önkormányzat tulajdonába, az ingatlan termeinek végleges rendeltetéséről a kórház illetékesei fognak dönteni.

Mint részletezték: a következő fontos lépések az épület közművesítése és befejezése, hogy elkezdhessék rendeltetésszerűen működtetni. Az épületben két mofetta található, illetve kialakítanak egy részt a járóbetegek kezelésére. Az ingatlan manzárd részében tervezik kialakítani az adminisztrációs irodákat, illetve a külső tereprendezés is hátravan.
„Fontosnak tartjuk, hogy természeti kincseinket felhasználjuk az egészségünk megőrzésére, illetve visszaállítására. Ilyen természeti kincs a büdösfürdői mofetta is,

az önkormányzatok és a kórház számára is fontos projekt a felújítása és üzembe helyezése

a lakosság érdekében.

Hargita Megye TanácsaTavaly is dolgoztunk az engedélyeztetések és az infrastrukturális munkálatok előkészítésén, ezt a munkát folytatjuk. Korábban állami finanszírozással kezdődtek a munkálatok, de a kormányváltás után nem kapott további támogatást. A csíkszentimrei önkormányzat keresett befektetőt, sikertelenül. A projektet partnerségben folytatjuk, ugyanis a fejlődő megyei sürgősségi kórház perspektívájában látjuk a kezelőközpont helyét” – idézte a közlemény Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét.

„Mivel gyógygáz felhasználásáról van szó, igen komoly engedélyeztetési folyamatok szükségesek. Mint közismert, Romániában

az altalajkincsek állami tulajdonban vannak, ezek felhasználása és tudományos bevizsgálása is engedélyköteles.

Tehát nem csak infrastruktúrával kapcsolatos szempontokat kell szem előtt tartanunk” – hívta fel a figyelmet Konrád Judit. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere hozzátette, a jelenlegi mofetták felhasználása mellett elsősorban fizikoterápiás kezeléseket végeznének a központban, az egészségügyi szabályozásoknak megfelelően.  A kezelések tekintetében szeretnék, ha az épületben helyet kapna egy általános vizsgáló, orvosi szoba, kezelő, elektroterápiás kezelő, masszázsterem, kinetoterápiára alkalmas helyszín, egy lézer-, illetve egy magnetoterápiára alkalmas terem, továbbá egy galvánfürdőre is igény van. A jelenleg érvényben lévő közegészségügyi szabványoknak megfelelően illemhelyeknek és öltözőknek is helyet kell majd biztosítani. „Az épület jelenleg újratervezési szakaszban van. A hasznosítása mindenképpen gyógyászati célokat fog szolgálni, ami hatással lesz a turizmus fellendítésére is” – hangsúlyozta a kórházmenedzser a közlemény szerint.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!