Üveggyűjtés Csíkszeredában és környékén

Sok az eldobott üveg. Indokolt lépés összegyűjteni a hulladékot Illusztráció: László F. Csaba

Jövő héten kezdődik a tavaszi nagy üveggyűjtés – tudtuk meg az Eco Csík igazgatójától. A csomagolóanyagnak minősülő üveghulladékot április 13–17. között válthatják be az érdeklődők az erre kijelölt gyűjtőhelyeken.

Tavaszi üveggyűjtést szervez Csíkszeredában és a szomszédos községekben az Eco-Csík térségi hulladékgazdálkodó cég vezetősége. Az akció során az érdeklődők kilogrammonként 30 baniért válthatják be a háztartásukban porosodó üvegeket, a hulladékgazdálkodási cég minden csomagolóanyagnak minősülő üveget átvesz, befőttesüvegeket, ásványvizes, sörös, boros, pezsgős, röviditalos üvegpalackokat, a bébiételes és a parfümösüveget. Az eltérő újrahasznosítási eljárás miatt azonban nem veszi át az ablaküveget, a tükröt, a poharakat, a hőálló üvegedényeket, a villanykörtét és neoncsöveket, valamint az orvosságosüveget sem.
– Az összegyűjtött üvegeket kamionnal szállítjuk Bukarestbe, ahol szín szerint válogatják, kezelik, tisztítják, majd Ukrajnába szállítják, ahol másodrangú nyersanyag készül belőle, amit aztán újrahasznosítanak – részletezte az üveg újrahasznosítási útjának módját Pál Tamás, az Eco-Csík Kft. igazgatója.
Az üveggyűjtési akcióval összehangoltan szeretné megszervezni a tavaszi nagytakarítást Csíkszereda Polgármesteri Hivatala is, tudtuk meg Bors Béla alpolgármestertől, aki lapunknak elmondta, hogy a megyeszékhelyen már elkezdődött az utcákról a sár feltakarítása, illetve a tél utáni pormentesítés gépi és kézi munkaerővel.
– A lomtalanítási akció folytatásaként a hulladékgazdálkodási cég április 17-én, szombaton Csíkszeredában is megszervezi a tavaszi üveggyűjtést, ezt követően pedig április 19-én kezdődik a város tavaszi nagytakarítása – nyilatkozta Bors Béla alpolgármester.
Csíkszeredában a már megszokott gyűjtőhelyeken – a Nagyrét utcában; Zsögödben, a kultúrotthonnal szemben; Csíksomlyón, a gyermekotthonnal szemben, illetve a Testvériség sugárút és a Gyermek sétány találkozásánál – szervezik az üveggyűjtést.
A környező településeken már jövő héten elkezdődik az akció, április 13-án, kedden Csík­csi­csó­ban, Csíkrákoson, Madé­fal­ván és Csík­szent­mihályon gyűj­tik az üveget, egy nappal később, szerdán Csík­szent­királyon, Csík­szentimrén, Csík­szent­si­mon­ban és Tusnádon állítanak fel gyűj­tőpontot az Eco-Csík mun­katársai. Április 15-én, csütör­tö­kön Csíkszentléleken, Csík­szent­györ­gyön, Csíkpálfalván és Lö­vé­tén szedik össze a csomagoló­anyagnak minősülő hulladéküveget, április 16-án, pénteken pedig Ká­szonban, Csíkkozmáson és Csík­szentmártonban lesznek kihelyezett gyűjtőhelyek.
– Falvakban a községközpontban állítjuk fel a gyűjtőpontokat, ahol 10–14 óra között vesszük el az üvegeket, kilónkénti árát a helyszínen fizetjük – közölte Pál Tamás, az Eco-Csík igazgatója.
A hulladékgazdálkodási cég igazgatója hozzátette, hogy a gör­dülékeny átvétel és kifizetés érdekében arra kérik a lakosságot, hogy az 500 kg-nál nagyobb mennyiségű üveget szállítsák a cég székhelyére, az Akác utca 1. szám alá, itt április 19-én, 20-án és 21-én délelőttönként 11 óráig veszik át az üveghulladékot.
A tavaly ősszel megszervezett üveggyűjtési akció során egyébként 133,5 tonna csomagolóanyagnak minősülő üveghulladék gyűlt össze, Pál Tamás szerint átlagosan 150–200 tonna üveghulladékkal számolnak most is.

Pál Bíborka