Útmutató medvével való találkozás esetére

Illusztráció

Figyelemfelkeltő kampányt indít Hargita Megye Tanácsa, amelynek célja az emberek megfelelően tájékoztatása, hogy mi a teendő, ha medvét látnak – közölte lapunkkal pénteken a megyei önkormányzat sajtószolgálata.

A közlemény szerint az intézmény a megye lakói, illetve az idelátogató turisták biztonsága érdekében lép fel, mivel az emberi élet védelme mindenek felett áll. A megyei önkormányzat videót is közétett közösségi oldalán.

Mint írják: mivel elkezdődött a fesztiválszezon, és különböző szabadtéri rendezvények zajlanak, fokozott figyelemre intik a helyi lakosságot és az idelátogató turistákat. A tájékoztató kampány keretében a következőket tanácsolják: ha bárki medvét észlel, tárcsázza a 112-es segélyhívó számot, ne menjen közel az állathoz, ne etesse, ne próbálja fotózni, videózni, azonnal hagyja el a helyszínt. A közleményben emlékeztetnek: érdemes figyelni arra, hogy ne kapcsoljuk ki a RO-Alert figyelmeztető riasztásait, ne menjünk a RO-Alert-üzenetben megnevezett helyszínre, lehetőleg csoportosan közlekedjünk, csak a fesztiválok kijelölt helyszínein tartózkodjunk. A közlemény utolsó hasznos tanácsa: a legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik, ezért a medvével nem kell barátkozni, bármilyen korú is legyen.

HN-információ

: an accessible web community