Útlezárások az Ezer Székely Leány Napján

Mégis lesz lovas felvonulás szombaton, az Ezer Székely Leány Napján, ugyanis Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának sikerült ideiglenes megoldást találnia, így szombat délelőtt 8.45 és 11 óra között a forgalom elől le fognak zárni több utat is Csíkszereda központjában.

Mint arról korábban beszámoltunk, az esemény szervezői arra hivatkoztak, hogy a 2002-es sürgősségi kormányrendelettel elfogadott ‒ és azóta legutóbb 2020-ban módosított ‒ közlekedési törvénykönyv 71-es paragrafusa tiltja a lovasok és a szekerek megyei jogú városok közterületein, közútjain való közlekedését.

A csütörtöki városi tanácsülésen Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere elmondta, hogy most sikerült ideiglenes megoldást találni arra, hogy mégis legyen lovas felvonulás, de hosszú távon törvénymódosításra lesz szükség. Elmondása szerint most szombaton le fogják zárni azokat az utcákat, amelyeken a lovasok felvonulnak, ugyanis sikerült rendőrségi jóváhagyást szerezni, így meghozhatták a tanácshatározatot, amely most lehetővé teszi a felvonulást. A polgármester szerint ez kompromisszumos megoldás, a szabályok határát súrolja, ezért a jövőben törvénymódosításhoz fognak folyamodni.

Tehát a lovasok és a szekerek bevonulhatnak a Szabadság térre. Itt a gyülekezés 9 órakor kezdődik, a szekereket és a hintókat az Óceán üzlettel szembeni zöldövezeten kell majd hagyni, és a közös tánc után 10 órakor együtt indulnak ki a somlyói nyeregbe. Az útlezárásról az önkormányzati képviselők pénteken, rendkívüli tanácsülésen döntöttek.

Útlezárások július 2-án:

  • a Temesvári sugárúton 8.45 és 10 óra között a Szív utcai kereszteződésétől a Szabadság térig;
  • a Temesvári sugárúton 10 és 11 óra között a Szív utcai kereszteződéstől a Kossuth Lajos utcai kereszteződésig;
  • a Decemberi forradalom sugárúton 10 és 11 óra között, a Temesvári sugárúti kereszteződéstől a Márton Áron utcai kereszteződésig;
  • a Márton Áron utcán 10 és 11 óra között a Decemberi forradalom sugárúti kereszteződéstől a Szék úti kereszteződésig;
  • végig a Szék útján 10 és 11 óra között.

Péter Ágnes

: an accessible web community