Utánpótlást toboroznak

Megismerkedtek a hangszerekkel. Megkönnyítik a döntést | Fotó: Molnár Andor

Közel egy hónapja zajlik már a tanítás az oktatási intézményekben, és lassan újraindulnak a délutáni foglalkozások is. Az elmúlt hét péntekén toborzót és hangszerbemutatót tartott a Vámszer Géza Művészeti Népfőiskola Korondon és Alsósófalván, amelyre a zenélni vágyó gyerekeket és szüleiket várták.

Molnár Andor oktató elmondta, mindkét sóvidéki településen nagy hagyománya van a fúvós hangszereknek, mindkét helyen működik fúvószenekar is, ezért is fontos az utánpótlás-nevelés.
– Bemutattuk a hangszereket, elmondtuk, hogy mit kell tudni róluk, és lehetőséget biztosítottunk a gyerekeknek arra, hogy megszólaltassák azokat – fogalmazott az oktató. Elmondta, azért tartották fontosnak, hogy a szülők is részt vegyenek az eseményen, hogy együtt dönthessenek majd a folytatásról, hogy saját szemükkel is lássák, melyik hangszer áll közelebb gyerekükhöz, melyiknek ment könnyebben a megszólaltatása.
– Nagyon sokan eljöttek mindkét településen, nagy volt az érdeklődés, ami mindenképp pozitívum, jövő héten lesz az iratkozás, addig mindenkinek van ideje átgondolni, hogy szeretne-e részt venni a programban – ismertette az oktató.
Elsősorban IV., V. osztályos gyerekeket vártak a toborzóra, hiszen a képzések is három-négy évet tartanak, így nyolcadik osztály végéig ezt is el tudják végezni. Ezáltal pedig egy teljes fúvószenekarnak az utánpótlását biztosítják.

Fotó: Molnár Andor

Az oktató tapasztalatai szerint a fiúk körében a szaxofon a legnépszerűbb hangszer, a lányok általában a klarinétot, fuvolát választják előszeretettel. Kipróbálni összesen kilenc hangszert lehetett, az említetteken kívül tenor- és vadászkürttel is készültek, de volt trombita, tuba, furulya és dob is.
– Gyakran van arra is példa, hogy odajönnek egy konkrét elképzeléssel, de mivel egy másik hangszert sokkal könnyebben meg tudnak szólaltatni, ezért végül amellett döntenek – mondta Molnár Andor. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a tanév és az oktatás megkezdése után is van lehetőség hangszerváltásra, ha a helyzet azt kívánja meg, és a gyerek nem boldogul a választott hangszerrel. Korondon egyébként külön gyerek- és felnőtt fúvószenekar is működik. – Azt szeretnénk elérni, hogy a jövőben is maradjon meg a két zenekar, ehhez pedig szükség van a stabil utánpótlásra. A gyerekzenekarból ugyanis ahogy nőnek, úgy válnak a felnőttzenekar tagjává – részletezte. Molnár Andortól azt is megtudtuk, hogy a gyerekek oktatása délutánonként zajlik majd, heti két órában, egy csoportos elméleti órán és egy egyéni hangszerórán sajátíthatják el a zenélés fortélyait.

Hadnagy Éva

: an accessible web community