Üröm az örömben

Százhárom állást hirdettek meg a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál, közöttük orvosi, asszisztensi munkahelyeket, de kisegítő személyzetet is alkalmaznak. Ezt az örömhírt kívánta sajtótájékoztatón bejelenteni Borboly Csaba tanácselnök, de az újságírók a kórházban uralkodó áldatlan helyzetről, az intenzív terápiás osztály problémáiról faggatták inkább. A megyei kórházban ugyanis júniustól nincs állandó intenzív terápiás ügyelet, így a sürgősségi eseteket kénytelenek más városba szállítani.

Sajtótájékoztató a kórház bejáratánál. Hiányzó kórházi vezetők és szakemberhiány fFotó: Balázs Árpád
Sajtótájékoztató a kórház bejáratánál. Hiányzó kórházi vezetők és szakemberhiány fFotó: Balázs Árpád

Forró-Erős Gyöngyi
forro-eros.gyongyi@hargitanepe.ro
A szolgáltatások minőségének emelését, illetve a betegek megelégedettségi fokának növelését várja a megyei tanács az új intézkedéstől, miszerint az elkövetkező hetekben-hónapokban 103 új munkaerőt kívánnak alkalmazni a megyei kórházhoz. A tegnap délelőtti sajtótájékoztatóján Borboly Csaba megyeitanács-elnök azt mondta, ez az intézkedés növeli az egészségügyi intézmény presztízsét, ugyanakkor, a személyzetszám bővítése a közeljövőben esedékes akkreditáció megszerzésének is feltétele.
– Szeretnénk a kórháznak regionális jelleget adni – jelentette ki Borboly, és magyarázatképpen hozzátette: a most meghirdetett állások az elmúlt három évben üresedtek meg, de mostanig, a törvényi korlátozás miatt, nem lehetett azokat betölteni.
Vízi Mária, a kórház ápolási igazgatója azt mondta, a most alkalmazandó munkaerő egy része a kórházban létrehozandó új struktúrában kap helyet, így a sebészet keretében kialakítandó mellkas-sebészeten és idegsebészeten, illetve a belgyógyászat keretében működő nefrológián. Az állások között hat orvosi állás van, de alkalmaznak munkaerőt például a mosodába vagy a konyhára is.
Újságírói kérdésre válaszolva Borboly Csaba azt mondta, a kórháznak az egészségbiztosító pénztárral kötött szerződése lehetővé teszi a 103 új alkalmazott bérének kifizetését.
A kórházvezetők távolmaradtak
Bár fehér köpenyes kórházi alkalmazottakat szép számmal összegyűjtöttek a kórház bejáratához, sőt a bejárat mellett álló táblát is frissen pucolták, hogy jól mutasson, a sajtótájékoztatón mégis látványos hiányosságnak számított, hogy az egészségügyi intézmény vezetői közül mindössze az ápolási igazgató jelent meg. Nem volt ott sem Demeter Ferenc kórházmenedzser, sem Vitos Attila medikális igazgató, annak ellenére, hogy a sajtótájékoztató kezdete előtt pár perccel mindketten megfordultak a helyszínen. A hiányzásuk okát firtató újságírói kérdésre Borboly Csaba megyeitanács-elnök nem válaszolt, azt viszont elmondta, hogy a kórházvezetők hivatalosak voltak a sajtótájékoztatóra. Hiányukban az újságírók az elnök felé intézték az intenzív terápiás osztályon kialakult helyzettel kapcsolatos kérdéseiket, hiszen – értesülések szerint – tegnaptól nincs folyamatos ügyeleti vonal az intenzív osztályon.

Az intenzíven sem elég orvos, sem elég hely
– Az országban mindenhol problémák vannak az aneszteziológusok hiánya miatt, sőt ebből a szempontból mi az országos átlag fölött vagyunk – fejtette ki Borboly arra az újságírói kérdésre, hogy miként lehet a szolgáltatások színvonalának emeléséről beszélni, mikor a kórházban az intenzív terápiás osztályon ekkora problémák vannak.
Dr. Varga Péter osztályvezető főorvos május végi távozása után mindössze két aneszteziológus szakember maradt a kórházban, így ők nem tudják a teljes ügyeleti vonalat lefedni, tehát vannak napok, amikor nincs ügyeletes aneszteziológus a megyei kórházban.
Arra a kérdésre, hogy ki vállalja a felelősséget, ha olyan sürgősségi helyzet áll be, amikor aneszteziológusra lenne szükség, és éppen a megyei kórházban nem lesz elérhető szakember, Borboly azt mondta, ez nem függ tőlük, a megyei tanácsnak nem feladatköre az orvosok alkalmazása. Hozzátette: az utóbbi években megfordult az irány, és több orvos jön Csíkszeredába dolgozni, mint ahány elmegy, így a tendencia sokkal pozitívabb, mint az ország sok más kórházában, nem utolsósorban a felajánlott szolgálati lakásoknak és a kórház modern felszereltségének is köszönhetően.
Az intenzív osztály új helye máig sincs kész – ezzel a ténnyel, úgy tűnt, maga az elnök is a sajtótájékoztatón szembesült, amikor újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, a munkálatoknak vége, de a jelen lévő kórházi képviselők közölték, hogy nincs.
– Nem függ tőlünk – jelentette ki Borboly, majd később levélben pontosított a témában: „Tájékozódtam a beruházási vezérigazgatóságon, a helyzet a következő: még az antibakteriális fóliákat kell felhelyezni a falakra, emellett az új áramkörre kell csatlakoztatni az osztályt, ami miatt áram nélkül maradna az intézmény, akár több mint fél óráig. Ez utóbbi azért jelent problémát, mert jelenleg három beteg van lélegeztető gépen, de a jelenlegi generátor nem megbízható, nem biztos, hogy kibír félórát, ezért keresünk egy stabil, kipróbált generátort. A felelősség óriási, hiszen emberéletekről van szó! Ugyanakkor reméljük, hogy a három beteg állapota stabilizálódik, és nem lesz szüksége további mesterséges lélegeztetésre” – írta az elnök.

Demeter az ügyészekkel volt elfoglalva
Borboly Csaba sajtótájékoztatója után az újságírók kíváncsiak voltak a kórház menedzsere, Demeter Ferenc az intenzív terápiás osztállyal kapcsolatos álláspontjára is. Mint kiderült, a menedzser a sajtótájékoztató idején az irodájában volt, „vendégekkel”. Úgy értesültünk, a Korrupcióellenes Ügyészség ügyészei voltak nála.
– Véletlen egybeesés – nyilatkozta lapunknak Demeter, akit később telefonon értünk el.
Megerősítette, hogy a DNA ügyészei jártak a kórháznál tegnap délelőtt, bizonyos ügyek „tisztázása” végett, de hogy konkrétan milyen ügyben vizsgálódnak, azt a menedzser nem kívánta nyilvánosságra hozni.

Keresik a megoldásokat
Demeter Ferenc azt is megerősítette, hogy a szakorvoshiány miatt hetente három nap, déli egy óra után nincs ügyeletes aneszteziológus a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban.
– Már tárgyaltunk egy harmadéves rezidens orvossal, aki vállalta, hogy jövő januártól jön a kórházba dolgozni. Mikor Varga doktor felmondott, megmozgattunk mindent új szakemberekért, akkor találtunk még két, szintén rezidens doktornőt, akik vállalták, hogy jövő év közepétől ugyancsak jönnek – mondta a menedzser.

És hogy addig mi lesz?
– Valóban vannak napok, amikor nem tudjuk lefedni az ügyeleti vonalat. Most éppen Marosvásárhelyre készülök, utolsó éves rezidensekkel tárgyalni, hogy vállaljanak nálunk ügyeletet. Addig kényszermegoldás van csak: felvettem a kapcsolatot az udvarhelyi, vásárhelyi és brassói kórházakkal, és kértem a támogatásukat, hogy feltétel nélkül fogadják azokat a sürgősségi eseteinket, amelyeket itt, ügyeletes aneszteziológus hiányában nem tudunk megoldani – nyilatkozta Demeter Ferenc.
Elismerte, lehetnek olyan extrém sürgősségi helyzetek, amikor nincs idő a beteget bárhová is szállítani, de azt mondta, a sürgősségi orvosok intubálhatják és stabilizálják a pácienst, mielőtt útnak indítanák. Az aneszteziológus hiányában egyértelműen csökken a kórházban elvégzett műtétek száma is, így az intenzív terápián kialakult helyzet más kórházi osztályok tevékenységét is befolyásolja.
Demeter Ferenctől megkérdeztük azt is, mennyire volt hatással az intenzív terápián kialakult helyzetre az, hogy az osztály már évek óta igen mostoha körülmények között, a kardiológiával egy folyosóra bezsúfolva működik.
– Voltak olyan jelzések, hogy azért nem akarnak idejönni fiatal aneszteziológusok, mert Csíkszeredában kilátástalan az intenzív terápiás osztály és a műtőblokk helyzete – ismerte el a menedzser.