Urmánczy Nándorra emlékeztek

Halálának 80. évfordulóján emlékeztek meg Maroshévízen dr. Urmánczy Nándorról szombaton. Az ünnepségsorozaton az előadások, kiállításmegnyitók és ünnepi igeliturgia mellett a 2008-ban létrejött Urmánczy Nándor Egyesület idén is díjazta azokat a személyeket, akik a magyarság érdekében munkálkodnak. 


Aszombaton délelőtt 13. alkalommal szervezett megemlékezés igeliturgiával kezdődött a helyi római katolikus templomban, ahol László Áron plébános és Madaras Mihály tiszteletes hirdettek igét, majd Óteleki Szabó Magda Urmánczy Nándor című versét Bodor Zénó szavalta el. Az Urmánczy családi sírboltnál történő koszorúzást követően a Közösségi Házban folytatódott az ünnepségsorozat. Czirják Károly, az Urmánczy Nándor Egyesület elnökének köszöntője után dr. Sáska Zoltán Attila, Magyarország bukaresti nagykövetségének első titkára mondott ünnepi beszédet.

Az idén kitüntetett személyek – Blaskó János szobrászművész és Budai László – a járvány miatt nem tudtak részt venni az ünnepségen, a díjat egy későbbi időpontban veszik majd át. 

Az ünnepség részeként Fráter Olivér, a sydney-i konzulátus egykori vezetője tartott előadást, amelyben az ausztráliai magyar diaszpórát mutatta be a jelenlévőknek, majd Az Urmánczyak a fényképek tükrében és 80 éve tért vissza Maroshévíz címmel fotó-dokumentum-vetítés következett. 

Az évforduló alkalmából az Urmánczy-kastélyban Komitas – az „örmény Bartók” címmel vándorkiállítást nyitott meg Puskás Attila, az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének elnöke.