Ünnepi vereségek

Húsz év a pályán. Szécsi búcsút int az aktív sportnak Fotó: FKSzékelyudvarhely

Mindkét mérkőzésén vereséget szenvedett a hazai rendezésű tornán a Székelyudvarhelyi FK futsalcsapata. A második felkészülési mérkőzés udvarhelyi szemszögből felejthetőre sikerült, ám a kétnapos eseménynek mégis volt egy felejthetetlen pillanata.

Az első találkozó negyedik percében befejezte aktív sportpályafutását Szécsi Barna: a 37 éves sportoló a székelyudvarhelyi futsalcsapattól „vonult nyugdíjba” ugyan, ám kereken két évtizeddel ezelőtt nagypályás futballistaként kezdte. Előbb a b bușteni-i focisuliban pallérozódott, majd az FC Vaslui-jal feljutott az első osztályba. Alkatilag tökéletesen megfelelt az országban újonnan megjelent teremlabdarúgásban, így váltott, a Székelyudvarhelyi Sportklubnál rúgta tovább a bőrt, immár kicsiben. Kolozsvári egyetemi tanulmányai alatt is futsalozott, de a magyar válogatottba a behívót már a Debreceni Armadához kapta – a címeres mezt hétszer húzta magára, miközben a Berettyóújfaluval Magyar-kupa-győzelmet is ünnepelt. Kilenc éve tért haza, azóta szülővárosa csapatában játszik, nyert Román-kupát is, több bajnoki ezüstöt és bronzot, az udvarhelyi ifjúsági csapat edzőjeként pedig hét évvel ezelőtt román bajnokságot. Adottságai révén a magyar fejlesztésű sportban, a teqballban is maradandót alkotott: a székelykeresztúri Lázár Zsolttal 2017-ben párosban lett világbajnok Budapesten, egy évvel később pedig egyéniben is csúcsra ért a reimsi vébén.
Ami az FK-kupa néven lezajlott tornát illeti, a házigazdák az első nap az MVFC Berettyóújfalu ellen léptek pályára. A magyar bajnoki ezüstérmes szerzett vezetést, majd a székelyudvarhelyi Gál István is betalált, kár, hogy ő hosszú évek óta a kelet-magyarországiakat erősíti. Bálint Andor viszont az udvarhelyieket, duplájával a szünet előtt sikerült egyenlíteni, ám fordulás után már csak az MVFC volt eredményes, és 3–2-re megnyerte a találkozót. A másik párharcban a magyar bronzérmes Debreceni EAC 8–3-ra páholta el Dévát. Florin Matei csapata másnap megnehezítette a berettyóújfaluiak dolgát, akik csak az utolsó másodpercben szerzett góllal tudtak az előző naphoz hasonlóan 3–2-re nyerni, a debreceniek viszont nem kegyelmeztek az FK-nak, a játék minden elemében simán felülmúlták az udvarhelyieket, akiktől ezúttal is csak Bálint tudott gólt szerezni, más kérdés, hogy találata halvány vigasz a bekapott hét gólra: DEAC – FK 7–1. A tornát a debreceniek nyerték Berettyóújfalu, Déva és Udvarhely előtt. Jakab Zoltán csapata szeptember harmadik napján éppen Dévát kellene fogadja a bajnokság nyitófordulójában, ám az U19-es Európa-bajnokság rajtja egybeesik a román bajnokságéval, ezért halasztás várható.

Jakab Árpád

: an accessible web community