Újraterveztetik Hargita megye legforgalmasabb megyei útját, lesz bicikliút is

Illusztráció: Archív

Új szerződést írtak alá a Székelyudvarhelyt Székelykeresztúrral összekötő 137-es jelzésű megyei út felújításának a tervezésére. A 21,2 kilométeres szakasz újratervezése azért is szükséges, mert az előző terv több szempontból felületes volt, ami miatt végül EU-s forrásokra sem sikerült pályázni – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az intézmény által szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény szerint az út korszerűsítésével a décsfalvi híd felújításával együtt kellett volna végezni, ez azonban nem sikerült. Az útszakasz felújításának koordinálását így átvette a megyei tanács elnöke. A kolozsvári DP CONS Kft.-vel április 7-én írták alá a tervezésről szóló szerződést Felsőboldogfalván.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke hangsúlyozta, hogy a 137-es út Udvarhelyszék két városát köti össze, így a térség számára prioritás a felújítása. Az alelnök ugyanakkor elmondta, hogy ha sikerül jó tervet készíteniük, azzal nagy esély nyílik arra, hogy támogatást nyerjenek a Regionális Operatív Programban az új finanszírozási ciklusban.

Az alelnök kiemelte: a majdani székelyudvarhelyi metropoliszövezetben az elkerülő út mellett a bicikliutak kiépítése lesz az egyik fontos infrastrukturális fejlesztési vonal. Ezért igyekeznek felhívni a polgármesterek figyelmét az ilyen tervek elkészítésére a településeken, mivel az országos helyreállítási programban (PNRR) számíthatnak ennek támogatására.

Borboly Csaba hozzátette, bízik benne, hogy az új tervben a lakosság meglátásai, javaslatai is több helyet kapnak. A tervek magukban foglalják járdák kialakítását mindkét oldalon, buszmegállók építését, valamint bicikliutak kialakítását ott, ahol az út szélessége ezt lehetővé teszi. A tervezésre a szerződés szerint öt hónap áll rendelkezésre.

HN-információ