Újra problémákat okoznak a tarlóégetések

Illusztráció Fotó: Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség

Tavasszal és ősszel jellemzően tarlóégetés miatt gyakrabban kell a tűzoltóknak közbeavatkozniuk. A határ meggyújtása évente több száz hektáron veszélyezteti a mezőgazdasági területeket, az erdőket, sőt bizonyos esetekben a házakat, az emberek testi épségét – írja szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség.

Csupán hétfőn négy, lakott területeket veszélyeztető esethez riasztották a tűzoltókat Hargita megyében: Gyergyószentmiklóson két helyszínre, Maroshévízen, valamint Galócáson. A tűzoltóknak sikerült eloltaniuk mind a négy, összesen nyolc hektáron terjedő tüzet.

A hatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy nyílt láng használata területtisztítás vagy szemétégetés céljából csak szélcsendes időben, kizárólag nappal történhet. A tüzet folyamatosan ellenőrizni kell annak érdekében, hogy ne terjedjen át az erdős területekre, épületekre, illetve ne veszélyeztesse a villamos és kommunikációs hálózatot.

A közleményben megjegyzik, hogy az engedély nélküli égetés, valamint az elővigyázatossági szabályok mellőzése, a környezet veszélyeztetése 1000-től 2500 lejig terjedő büntetéssel sújtható.

HN-információ