Újra lesz lehetőség apás szülésre a csíkszeredai kórházban

Az újszülött osztály a csíkszeredai megyei sürgősségi kórházban | Fotó: László Róbert – Archív

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban június 3-tól ismét megnyílik a lehetőség arra, hogy a szülő nőt férje, élettársa vagy más, általa kiválasztott személy elkísérje a szülőszobába. Az újszülöttek, a kismamák és kísérőik, valamint a kórház személyzetének a biztonsága érdekében ehhez teljesülnie kell néhány feltételnek. 

Az Országos Egészségügyi Intézet ajánlásai és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház döntése alapján az apás szülés az intézmény által megállapított szabályok betartásával, az anya előzetes kérése alapján (a szülésre jelentkezéskor, a kórházban vagy az utolsó nőgyógyászati ellenőrzésénél lehet kérni) lehetséges.

Az apás vagy pedig a választott kísérővel történő szülések a következő feltételek teljesülése esetén működhetnek: nyitott és tiszteletteljes kommunikáció a szülő nő és kísérője, illetve a szülőszobai személyzet között; az ügyeletes orvos beleegyezése; a járványügyi szabályok betartása. A szülő nőt akkor kísérheti el partner, ha az be van oltva koronavírus ellen (teljes oltással rendelkezik).

Fontos továbbá a kórház által biztosított védőfelszerelés megfelelő viselete. Az Országos Egészségügyi Intézet ajánlása szerint a védőöltözet egyszer használatos köpenyből, cipővédőből, fejvédőből, maszkból, arcvédőből és kesztyűből áll.

Amennyiben az ügyeletes orvos úgy értékeli, hogy a partner jelenléte veszélyezteti a szülő nő megfelelő ellátását, például az apa nem együttműködő, esetleg erőszakosan lép fel a személyzettel szemben, az orvos kérheti a távozását.

Az apa vagy más, a szülő nő által kiválasztott támogató társ jelenléte hozzájárulhat a pozitív szülésélmény létrejöttéhez és jó hatással van nemcsak az anyára és a babára, hanem a szülők kapcsolatára és az apa–gyermek viszony alakulására is.

„A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház korábban is bátorította, a következő időszakban pedig, az járványügyi szabályok betartásával, ismét ezen lehetőség kihasználására bátorítja az apákat” – mondta dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

„A gyermek születése egyedi és megismételhetetlen pillanat, alkalom. Aki már részt vett gyereke születésén, tudja, hogy semmihez sem fogható élmény. Ahogy az élet minden területére, úgy erre is rányomta a bélyegét a világjárvány, az elmúlt több mint egy évben nem engedélyezhették az apás szüléseket. Fontos lépés, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban feltételekhez kötve, de ismét engedélyezik az apás vagy egy választott kísérővel történő szüléseket. Bízom benne, hogy lassan minden téren visszatérünk a megszokott életünkhöz” – mondta Borboly Csaba, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsa elnöke.

Az apás szülésre vonatkozó információk megtalálhatók a kórház honlapján erre a linkre kattintva.