Újra elindul a székely gőzös

07_vonat
Érkezése még az iskolacsengő megszólalása előtt várható. És várják is. Fotó: Lőrincz Csaba

Szeptember 10-től indul újra a Segesvár és Székelyudvarhely között közlekedő vonatjárat – közölte az udvarhelyi polgármesteri hivatallal írásban a Román Állami Vasúttársaság brassói közlekedésszolgáltatási és marketing osztályának vezetője. Egyúttal a decemberig érvényes menetrendet is közreadták, azzal a toldalékkal, hogy a 2016-os évi menetrendet már a polgármesteri hivatal munkatársaival közösen dolgozza ki a szolgáltató a diákok, az ingázók, valamint a dolgozók igényei szerint. Dr. Szentes József, az Állami Vasúti Személyszállítási Rt. vezérigazgatója Facebook-oldalán viszont közölte: nem szeptember 10-én, hanem 11-én indul újra a járat. Akárhogy is legyen, erre még iskolakezdés előtt sor kerül.

Ismét van gazdája a székely gőzösnek, a fél éve használaton kívüli szárnyvasutat ugyanis a Román Állami Vasúttársaság (CFR) vette újból gondozásába. A Szé­kelyudvarhely–Héjjasfalva szakaszon március közepétől állt le a vasúti közlekedés, amikor a járatot addig üzemeltető magánvállalat, a Regiotrans Kft. szállítási engedélyét felfüggesztették.
Néhány napja Benedek Árpád Csaba alpolgármester hozta nyilvánosságra az iratot, melyben a CFR arról tájékoztatta a polgármesteri hivatalt, hogy adminisztrálásába vette a szárnyvasutat. A változás abból is látszott, hogy karbantartó gépek jelentek meg, elkezdték a sínek tatarozását, a vonal használatához szükséges karbantartási munkálatok elvégzését.
Az udvarhelyi polgármesteri hivatal egy közleményben tájékoztatott: szeptember 10-től indul újra a Segesvár és Székelyudvarhely között közlekedő vonatjárat – legalábbis ezt közölte a Városházával a CFR brassói közlekedésszolgáltatási és marketing osztályának vezetője.
Bunta Levente polgármester úgy fogalmazott, „számos lépést megtettünk az újraindítás érdekében, holott a több települést érintő vonat újraindítása nem a mi feladatunk lett volna, ez elsősorban a megyei tanács hatáskörébe tartozik. Több politika által átitatott problémába ütköztünk, viszont most örömünkre szolgál, hogy szeptember 10-én, még iskolakezdés előtt sikerült a közösség érdekében eredményeket elérni”.
A térségben Székelyudvarhely mellett Székelykeresztúron, illetve Bögözben, Felsőboldogfalván, Galambfalván és Újszékelyen vannak vonatállomások, a becslések szerint naponta 600-700 személy ingázott a vonalon.
A hivatalos indulás szeptember 11-én lesz. A Segesvárról 12.40-kor induló vonaton Maria Magdalena Grigore szállítási államtitkár, valamint az Állami Vasúti Személyszállítási Rt. vezérigazgatója, dr. Szentes József is próbaúton vesz részt – ezt maga dr. Szentes József osztotta meg Facebook-oldalán, egyfajta pontosításként a hivatalosan kiközölt 10-i dátumra.

Udvarhely-információ

: an accessible web community