Újdonságok a megyei könyvtár polcain

Évente több ezer kiadvánnyal bővíti könyvállományát a Kájoni János Megyei Könyvtár. Az új kiadványok között egyaránt megtalálhatók szépirodalmi és szakkönyvek, illetve a gyermekirodalom legújabb címei. Pál Bíborka beszámolója.

Újdonságok felirat hívja fel az olvasó figyelmét a Kájoni János Megyei Könyvtár legfrissebb kiadványaira. A hosszú polcsorok végénél kialakított tárolóban a könyves toplisták népszerű címei mellett angol nyelvű kiadványok és kortárs magyar szerzők könyvei is megtalálhatók.
Nem véletlen tehát, hogy amikor a legolvasottabb könyvcímek iránt érdeklődtünk a könyvtár vezetőjénél, sok kortárs magyar és külföldi szerző nevével találkoztunk, mint Ljudmila Ulickaja, Guzel Jahina, Delia Owens, Edith Eva Eger, Laetitia Colombani, Grecsó Krisztián, Péterfy Novák Éva, Szentesi Éva, Tompa Andrea, D. Tóth Kriszta, csak hogy a legnépszerűbbeket felelevenítsük.
– Az olvasók általában az aktuális, friss kiadványokat keresik a könyvtárban, nagy igény mutatkozik az utóbbi években a kortárs szépirodalom iránt, egyaránt keresettek a magyarországi és erdélyi magyar szerzők, a világirodalmi művek, illetve a román szerzők sikerkönyvei. Az új könyvek beszerzésénél tehát folyamatosan követjük a könyvtárhasználók igényeit. Olvasóink ma már az interneten követhetik a könyves toplistákat, és gyakran kérik a sikerkönyveket a könyvtárban. Követjük ugyanakkor a kiadók kínálatát, különösen a frissen megjelent szépirodalomra figyelünk, de fontos a gyerekkönyvek állományának folyamatos frissítése, valamint a legújabb szakirodalmi kiadványok beszerzése is – mondta lapunknak Gyulai Arthur könyvtárigazgató.
A Kájoni János Megyei Könyvtár vezetője szerint az intézmény évente 5000-5500 kiadvánnyal tudja gazdagítani az olvasmányok számát, tavaly például összesen 5447 könyvtári dokumentummal gyarapodott az állomány, ebből 3711 példányt vásároltak, a többi adomány és pályázat révén került a könyvtár tulajdonába.
– A könyvtár feladatának tekinti, és következetesen figyel a regionális helyismereti/helytörténeti gyűjteményének gyarapítására is, hiszen megyei intézményként egyik fontos funkciónk a regionális információk szolgáltatása, illetve a helytörténeti kutatások támogatása. Megpróbálunk beszerezni minden olyan kiadványt, amely a régióra vagy a megye településeire vonatkozó fontos információkat hordoz bármely területről – tette hozzá az igazgató.
A könyvtárban tavaly év végén 190 376 példány volt az állományban, ezek között vannak könyvek és folyóiratok, elektronikus dokumentumok, illetve térképek, kották.