Újabb rovar élelmiszerként való forgalmazását hagyta jóvá az uniós bizottság

Petre Daea mezőgazdasági miniszter pénteken azt nyilatkozta, nem aggasztja, hogy az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta egy újabb rovar élelmiszerként való forgalmazását, hangsúlyozva, hogy a jóváhagyás nem egyenlő a fogyasztással.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
Újabb rovar élelmiszerként való forgalmazását hagyta jóvá az uniós bizottság
Képünk illusztráció Fotó: pexels.com

A tárcavezetőt annak kapcsán kérdezték a témáról, hogy az EB nemrég engedélyezte az alombogár (Alphitobius diaperinus) lárvájának új élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként való forgalmazását, miután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánította azt – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

Maradjanak csak a jóváhagyásokban, ne tegyük őket az ételbe, ne tegyük a tányérra. (...) Hagyjuk a rovarokat a rovarházban

– reagált a miniszter hangsúlyozva, hogy Románia képes élelmiszert termelni, van, ahol, és van, akivel. Hozzátette, nem aggasztja az EB döntése, ugyanis a jóváhagyás nem egyenlő a fogyasztással. 

Az alombogár a negyedik rovar, amelyet emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánítanak, a házi tücsök (Acheta domesticus), a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) és az európai vándorsáska (Locusta migratoria) után.

Az alombogár lárvája fagyasztott, szárított vagy por formájában fogyasztható, a gyermekeknek nem ajánlják, a rákfélékre és atkákra allergiás személyeknél pedig allergiás reakciót válthat ki – közölte az EFSA.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!