Újabb rangsor szerint a Babeș–Bolyai a legjobb egyetem

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) foglalja el a hazai egyetemek között a legtöbb és legmagasabb helyezést a neves Times Higher Education (THE) szerdán közzétett, tudományterületek szerinti rangsorában. A Times Higher Education rangsorban elemzett 11 terület közül a BBTE 9 akadémiai területen ért el helyezést.

Egyetlenként szerepel a rangsorban a pszichológia, a mérnöki és műszaki, az oktatás, valamint a művészetek és humántudományok területén a hazai egyetemek közül, és az első helyet foglalja el, nemzetközi szinten a 401–500. pozícióban van. Fizikai tudományok területén a hazai egyetemek közül az első helyet foglalja el, nemzetközi szinten a 801–1000. pozíción található. 

Az élettudományos és az informatika szakterületen első helyezést szerzett a hazai egyetemek között, a kolozsvári Műszaki Egyetemmel együtt, nemzetközi szinten a 601–800 tartományban helyezkedik el. Gazdálkodástudományok és vállalkozás területén első helyezést ért el a hazai egyetemek között, a Bukaresti Egyetemmel, a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetemmel és a Gazdálkodástudományi Akadémiával együtt versenyezve, nemzetközi szinten pedig a 601+ pozíciót foglalja el. Társadalomtudományok szakterületen második helyezést szerzett a kolozsvári egyetem a hazai egyetemek között, a 601+ pozíciót foglalva el nemzetközi szinten.

A legfrissebb tudományterületek szerinti THE-rangsorban egyetlen hazai egyetem sem szerepel a Jogtudományok területén, míg a klinikai/preklinikai/egészségügyi területen három hazai egyetem foglal el 601+ pozíciót nemzetközi szinten.

– Örömmel tölt el, hogy 11 akadémiai terület közül a BBTE 9 területen jelenik meg a nemzetközi rangsorban, 8 területen országszinten első helyezett, 5 kategóriában pedig egyedüliként első helyezett a romániai egyetemek közül, anélkül, hogy megosztaná pozícióját egy másik egyetemmel. A BBTE tehát továbbra is az ország legkomplexebb egyeteme, a legjobb láthatósággal és a legnagyobb hatással a tudományterületek szerinti THE-rangsorban – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.

Hangsúlyozta, az egyetem országszinten első helyet foglalja el a mérnöki és műszaki tudományok területen, nemzetközi szinten pedig a 401–500. pozíciókban szerepel, ami visszaigazolja, hogy a BBTE 2016 óta programszerűen vállalt elköteleződése nemzetközi elismerésben részesül. 

– Bár nem vagyunk orvosi intézmény, remélem, hogy a BBTE a jövőben a klinikai/preklinikai/egészségügyi területen is jelen lesz, az idén létrehozott új Egészségügyi Akadémiai Iskola (School of Health) révén. Abban is reménykedem, hogy a kolozsvári jogi képzés lesz az első hazai jogtudományi program, amely a jövőben bekerül ebbe a referenciaértékű rangsorba. A presztízsen, illetve a (leendő) hallgatók tájékoztatásán túl a rangsorok fontosak számunkra, hiszen segítenek objektív diagnózist felállítani, majd ez alapján továbbgondolni a dolgokat a bizonyítékokon alapuló akadémiai politikák fényében, az egyetem közössége, a város, Erdély és az ország versenyképessége érdekében – hangsúlyozta a rektor.

A brit THE-rangsor az egyetemek egyik legátfogóbb nemzetközi rangsorolása, amely figyelembe veszi az oktatási és a kutatási kritériumokat egyaránt, valamint a társadalmi-gazdasági környezettel való kapcsolatot és a nemzetköziesítést.