Újabb makett Ditróban

A csíksomlyói kegytemplom kicsinyített mását is elkészítette a gyergyóditrói Mezei Imre. Udvarán, az Országház mögött kapott helyet a makett, hamarosan újabb társát helyezik el a már előkészített talapzaton.

Lassan turistalátványosság lesz Mezei Imre gyergyóditrói portája. Amint a Hargita Népében is írtunk már róla, előbb a helyi nagytemplom, majd a budapesti Lánchíd és az Országháza másolatát készítette el fémlemezekből, most pedig a csíksomlyói kegytemplom kicsinyített mását tette közszemlére az udvarán.
– Az Országháza elkészítése után a közösségi hálón kérdeztem meg ismerőseimet, mit látnának legszívesebben még itt. Legtöbben a somlyói templomot javasolták, ezért készítettem el – indokolta a választást Mezei Imre.
A makett méretaránya 35, azaz pontosan harmincötször kisebb, mint az épület.
– Igyekeztem vele, hogy még pünkösd előtt elkészülhessen. Körülbelül 250-300 kilogramm lehet a súlya. Kétszáz vágókorong, 500 hegesztőpálca fogyott el, amíg elkészítettem, és 15 négyzetméternyi lemezt vásároltam hozzá, két hónapnyi munkám van benne – ismertette Mezei Imre újabb alkotását.
Alapos munkát végzett most is, figyelt minden apró részletre. Betonból talapzatot öntött az alkotásnak, és az esti megvilágításáról is gondoskodott. Ismerősei segítségével, hétvégén rögzítették helyére a makettet, azóta sokan megcsodálták már.
A látogatóknak külön bejáratot is kialakított, így könnyedén be lehet jutni az udvarra és meg lehet nézni az épületeket. Pénzt továbbra sem kér az élményért Mezei Imre, de egy dobozt elhelyezett a kerítésnél, hogy aki támogatni szeretné az újabb makettek elkészítését, az megtehesse. Egy másik, egyelőre üres talapzat is áll az udvaron, oda a budapesti Szent István-bazilika kicsinyített mását tervezi elkészíteni, még ebben az évben.

Barabás-Pál Hajnalka