Újabb licit

Gyalu–Magyarnádas: épülget a farkincányi autópálya

Az már ismeretes, hogy egyelőre dugába dőlt a Brassó–Comarnic közti autópálya építésének ügye, hisz június 18-án hivatalosan is közölték, hogy az arra vonatkozó odaítélési szerződéssel kapcsolatos eljárást megsemmisítették. Ennek ellenére ismét napirendre került ennek az autópályának az ügye, de most másabb megvilágításban, illetve másabb értelemben.

Gyalu–Magyarnádas: épülget a farkincányi autópálya
Gyalu–Magyarnádas: épülget a farkincányi autópálya

[dropcap]A[/dropcap] Közút- és Autópályakezelő Országos Társaság (CNADNR) az elmúlt hét végén nyílt árverést hirdetett meg a Bukarest–Brassó közti autópályára. Pontosabban annak két szakasza és a 73B országút rehabilitálása megvalósíthatósági tanulmányának felülvizsgálatára. Erre a közbeszerzési szerződésre 20,34 millió lejt (áfástól) irányoztak elő. Az ajánlatokat szeptember 15-ig lehet benyújtani, a majdani szerződés időtartama pedig 12 hónapos lesz. A megvalósíthatósági tanulmány felülvizsgálata a Comarnic–Predeal és a Predeal–Keresztényfalva útszakaszokra, valamint a Vidombák–Keresztényfalva közti országút rehabilitálására vonatkozik. (Ezt az országutat az előreláthatólag jelentős mértékben megnövekedő közúti forgalomra való tekintettel kell rehabilitálni.) Amúgy az országos cég illetékesei szerint a szóban forgó autópálya projektje továbbra is prioritást jelent, s annak felfuttatására a Nagyszeben–Pitești közti autópályával párhuzamosan kerül sor. Mi több, olyan vélemény is megfogalmazódott, hogy a Brassó–Comarnic közti autópályaszakasz egyes szelvényeire még esetleg az idén megköthetik a szerződéseket. De ha már itt tartunk, akkor utalhatunk arra is, hogy a szóban forgó autópálya öt szelvényre van felosztva: a 3,4 km-es Dél-Comarnic és Észak-Comarnic közti szelvény, az Észak-Comarnic és a Bușteni közúti csomópont közt 16,3 km, a Bușteni közúti csomópont és a Predeal közúti csomópont közti 12,8 km, a Predeal közúti csomópont és a Rozsnyó közúti csomópont közti 15,2 km, valamint az ez utóbbi és a Keresztényfalva közti 5,4 km.

Lesz-e az idén átadás
A szándék, a számítások, a tervek szerint esedékesek autópályaszakasz-átadások is. Ám e tekintetben, ahogy az lenni szokott, igen sok még a bizonytalanság, s akadnak gondok, bajok is.
A CNADNR vezérigazgatója az elmúlt hét végén például úgy vélekedett, hogy az idén valószínűsíthető 80-84 km-nyi autópálya átadása. De azon nyomban hozzá is fűzött némi kétséget: a Lugoș és Déva közti két pályaszakasz (az egyik 22 km-es, a másik pedig 17 km-es) kivitelezése körül műszaki jellegű bonyodalmak támadtak, többek között földcsuszamlás jelei mutatkoznak, amelyek elhárítása körülményes lehet. A Gyalu és Magyarnádas közti farkincányi autópálya-szakasz körül is újabb bonyodalmak támadtak, itt is egy súlyosnak mutatkozó földcsuszamlás következett be. És hadd említsük azt is meg, hogy a Lugoș és Nagylak közt átadott pályaszakaszok egyike-másikánál is váratlanul műszaki jellegű problémák jelentkeztek, komoly repedések mutatkoztak az autópálya felszínén.

Hecser Zoltán

: an accessible web community