Újabb javaslat: csak egy héttel legyen rövidebb a nyári vakáció

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter módosított a kedd esti javaslatán, amely szerint a tavaszi vakáció meghosszabbítása miatt két héttel rövidülne a nyári vakáció. Módosítása szerint elég lenne egy héttel meghosszabbítani a második félévet ‒ közölte az Agerpres hírügynökség.

Eszerint június 25-éig tartana a második szemeszter, amennyiben ezt a javaslatot elfogadják az oktatási szakszervezet képviselői, a diákok és szülők. Erről csütörtökön tartanak konzultációt, és ha a tárgyalópartnerek beleegyeznek, akkor a második félévet csak egy héttel hosszabbítanák meg, így az június 25-én érne véget, és az elmaradt órákat 5 szombati napon lehetne bepótolni – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy minden javaslatot szívesen fogadnak, amely jobb, mint az oktatási minisztériumé.

A miniszter javasolni fogja a megbeszélésen, hogy a végzős tagozatok az aktuális tanévszerkezet szerint fejezzék be a tanévet: tehát a nyolcadikosok június 11-én, a tizenkettedikesek pedig június 18-án. A többi évfolyam végezne június 18-a helyett június 25-én.

Az oktatási miniszter úgy véli, hogy az érettségit is, valamint a nyolcadikosok képességvizsgáját is meg lehet tartani a tervezett dátumokon.

Cîmpeanu szerint az alternatív javaslatok megfogalmazásakor figyelembe kell venni, hogy az április 2-ától május 4-éig tartó, több mint egy hónapos tavaszi vakációra járványügyi megfontolásokból van nagy szükség.

Agerpres