Újabb bemutató a Figuránál – A bűn kérdéskörét boncolgatja a Phaedra

Komoly munka a próbákon. Érdekesnek ígérkezik a Phaedra Fotó: Jakab Lóránt

Az évad negyedik bemutatójára készül a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, Jean Racine Phaedra című drámáját március 31-én, pénteken viszi színpadra a társulat. A darabot Albu István, a Figura igazgatója rendezi, aki sajtótájékoztatón azt mondta, minden színházi előadás egyfajta önfelismerés kellene legyen, így vélhetően a Phaedra is választ ad majd bizonyos kérdésekre. A darabban szereplő színészek megjegyezték: különlegesség számukra az előadás, ami a próbafolyamatot is izgalmassá tette.

Komoly munka a próbákon. Érdekesnek ígérkezik a Phaedra Fotó: Jakab Lóránt

A Figura összes színésze helyet kap Racine Phaed­rá­já­ban, Szilágyi Míra személyében pedig egy vendégszínészt is láthat majd a gyergyói közönség. A darab rendezője, Albu István Figura-igazgató megjegyezte, leginkább a bűn kérdésköre ragadja meg a szöveg kapcsán, mondván, olyan kérdéseket vet fel, mint például mitől leszünk bűnösek, hogyan viseljük el a bűnt magunkkal szemben, melyek a határai, ezen belül pedig hol vannak a mi határaink?
– Minden előadás egyfajta önfelismerés kellene legyen: választ kell adjon bizonyos kérdésekre, vagy épp újakat kell felvessen bennünk – fogalmazott a rendező, hangsúlyozva: az előadás biztosan nem hagyja majd érdektelenül a nézőt, hisz témájában egy mindenki számára személyes, ugyanakkor általános problematika fedezhető fel. A darab egyik legnagyobb kérdése, hogy mi történik velünk, ha napfényre kerülnek az érzéseink?
Albu István kiemelte, fontos, hogy az előadás beszéljen majd saját magáról, emellett olyan részletekre hívta fel a figyelmet, mint például a Bocsárdi Magor munkája nyomán hallható zene, a Tenkei Tibor által készített díszlet, vagy a Márton Erika tervezte jelmezek.
Máthé Annamária színész, aki Oinonét, Phaedra dajkáját és bizalmasát játssza, az előadás kapcsán úgy fogalmazott, a Phaedra eltér az eddigi munkáktól, személyes tapasztalataira kitérve pedig megjegyezte, szerepét tekintve mindig segíteni igyekszik, ezzel azonban árt. Hozzátette: ez az eset is rávetíthető a mindennapi életre, hisz néha segítséggel együtt ártunk is a másiknak.
A Figura másik színésze, Moșu Norbert-László rámutatott, igazi különlegesség és újdonság a mű, amely már abból a szempontból is érdekes lehet a néző számára, hogy vízben játszódik. A Phaedrából egyébként februárban felolvasószínházi előadást is tartottak, amelynek tapasztalatai – a színészek elmondása szerint – szintén hozzájárultak a próbafolyamathoz.
A darabot – nagytermi stú­dióelőadásként – március 31-én, pénteken este 7 órától mutatják be, majd április 2-án, vasárnap és 7-én, pénteken, ugyanebben az időpontban lesz megtekinthető. A jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak, valamint csoportkedvezménnyel 10 lej.

[box type=”shadow” ]Sikeres színházi világnap

Tegnap színházi világnapot tartottak a Figuránál, amely több programot is magában foglalt: többek között a társulat kulisszái mögé is betekintést nyerhettek a látogatók, a legkisebbek számára pedig maszkkészítés és bábelőadás biztosította a szórakozást. A Szín-kron diákszínjátszó cso­port nyílt próbával kedveskedett, este pedig előadásvetítésen kapcsolódhattak ki az érdeklődők. Albu István megjegyezte: fontos, hogy a színház ne tűnjön elérhetetlennek, megfoghatatlannak, ezért is bírnak nagy jelentőséggel a hasonló nyílt napok.[/box]

Kertész László