Új tanév tele változásokkal

Iskolakezdés. Ilyenkor még őszinte a gyermekek mosolya | Fotó: Hodgyai István

Több mint 50 ezer tanuló kezdte el az új tanévet megyénkben, bő háromezren pedig tegnap léptek be először az iskola kapuján. Nekik minden új, de a többieknek is sok újdonsággal kell megbarátkozniuk az elkövetkezőkben. Búcsút veszünk többek között a félévi dolgozatoktól, és októberben nemcsak a kicsik, hanem a nagyok is vakációzhatnak.

Tegnap rajtolt a 2022–2023-as tanév. De­me­ter Le­ven­te főtanfelügyelő tá­jé­koz­ta­tása szerint 50 156 tanuló kezdi el vagy folytatja iskolai tanulmányait Hargita megyében. Eddig 2904 előkészítő osztályos gyermeket írtak be, de ez a szám még változik, ugyanis vannak iskolák, amelyek még nem vezettek be minden diákot a SIIIR-nek nevezett elektronikus nyilvántartó rendszerbe. Előreláthatóan az előkészítősök száma a tavalyi érték körüli lesz, amikor 3070 kisdiákkal számoltak.

Nagyobb gondok nélkül

A főtanfelügyelőtől megtudtuk azt is, hogy a megye 422 intézménye közül (jogi személyiségű intézmények és ezek alegységei) 11-nek nincs jelen pillanatban közegészségügyi engedélye, ez 2,6 százalékot jelent. Ez a 11 iskola többnyire kisebb alegység, és ezek java részében is már elindították, és várhatóan rövidesen meg is kapják a közegészségügyi igazgatóság engedélyét. Pedagógusok szempontjából elmondható, hogy nincsenek komolyabb problémák.
– Az eddigi elosztásokon gyakorlatilag minden egész állás gazdára talált, még 62 töredékekből összeálló poszt van üresen, amiket óraadókkal vagy nyugdíjas pedagógusok bevonásával töltünk be az elkövetkező napokban – közölte Demeter Levente.

Kihívás is a sok változás

Rég nem hozott ennyi változást az új tanév, ráadásul valószínűleg ez lesz az utolsó, amelyet a 2001-es tanügyi törvény alapján szerveznek meg.
– Általában a változások hozzák a legnagyobb kihívásokat. Ilyen értelemben meg kell szoknunk a félévek nélküli tanévet, ahol csak egy év végi átlag lesz a végeredmény az egyes tantárgyakból, az eddigi féléves átlagokhoz és év végi átlaghoz képest. Nem lesznek félévi dolgozatok sem. Megváltozott az iskolák működését szabályozó módszertan (ROFUIP). Itt talán a leglényegesebb módosítás, hogy a diákok elutasítása gyakorlatilag lehetetlenné válik – sorolta az újdonságokat a főtanfelügyelő. Egy másik lényeges változás a nyolcadikosok felvételi általánosának a kiszámítását érinti: míg eddig ebbe beleszámított az 5–8. osztály tanulmányi átlaga, ám ettől a tanévtől kezdődően csupán a cikluszáró országos értékelő vizsga, az abszolválónak is nevezett megmérettetés jegyei alapján zajlik a 9. osztályba való felvételi. A vizsgák lebonyolítása egyelőre nem módosul.

Új tanév, új világ, új keretek. A változások jót is hozhatnak | Fotó: Hodgyai István

Modulos tanév

Mint ismert, az 1998-ig érvényben lévő három évharmados tanévszerkezet után egészen a tavalyig két félévre tagolták a tanévet. Mostantól életbe lép a modulokra bontott szerkezet. A tanév 36 hétből áll, csak néhány nappal lesz hosszabb, mint az előző, és négy vakációs időszak szakítja meg. Az első modul hét hetet ölel fel, és október 21-én máris egy egyhetes szünidőnek örülhet minden tanuló.
– Lesz őszi vakáció mindenkinek, míg eddig csak az elemi osztályosoknak, a napköziseknek és óvodásoknak járt. A februári vakáció megyénkben, a legtöbb megyéhez hasonlóan, február 20–24. között esedékes, a megye iskolái kérték, hogy így legyen – mondta Demeter Levente. A karácsonyi szünet kéthetes lesz. A középiskolák végzősei június 2-ig járnak majd iskolába, a nyolcadik osztályosok pedig június 9-ig, a többségnek pedig június 16-án zárul a tanév. Az új tanévszerkezetben megtartották az Iskola másként programot, és melléje rendeltek egy ún. Zöld hetet is, ezeket február 27. és június 16. között kell megszervezniük az iskoláknak.

Lábbusz újratöltve

Újraindul mától a Lábbusz program Székelyudvarhelyen. A napokban jelentették be a szervezők, hogy folytatódik a múlt tanévben nagy népszerűségnek örvendő program, amelynek köszönhetően egyre többen jártak gyalog iskolába. A Lábbusz a Művelődési Ház és a polgármesteri hivatal közös projektje, aminek részeként a város öt helyszínén összegyűlt iskolások önkéntes kísérőkkel együtt reggelente gyalog mennek iskolába. A gyülekezés 7.30-kor lesz Szombatfalván, a sportcsarnoknál, a Bethlen negyedben, a Csereháton a buszmegállóval szemben, a Rákóczi Ferenc és a Kuvar utcák kereszteződésénél, a Tábor lakótelepen a Szent János és a Szent Imre utcák találkozásánál, valamint a Csalókán, a Panoráma Panziónál. Ezekről a pontokról a városközponti iskolákba kísérik a gyermekeket. Önkéntes kísérők jelentkezését is várják a szervezők a 0266–218147-es telefonszámon.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community