Új szolgáltatások a könyvtárban

A Gyergyószentmiklósi Városi Könyv­tár új célcsoportot szólít meg: gyengén látók és mozgáskorlátozottak számára is elérhetővé tette szolgáltatásait az intézmény. Sikeres pályázatnak köszönhetően szereztek be korszerű eszközöket.

Kinagyítják, hanggá alakítják a szöveget. Akadálymentesítés Fotó: Nagy Levente

Gyengén látók, vakok és mozgáskorlátozottak is felkereshetik mostantól a gyergyószentmiklósi városi könyvtárat – mondta Ferencz-Mátéfi Kriszta igazgató, és bemutatta az új eszközöket, amelyek elérhetővé teszik az olvasás élményét az új célcsoportok számára.
A mozgáskorlátozottaknak aka­dálymentes rámpa teszi lehetővé, hogy bejussanak a könyvtár épületébe, emellett több olyan eszközt is vásároltak, amelyek segítségével azok is olvashatnak, akik látásproblémájuk miatt a könyvekből nem tudnak. A szövegnagyító egeret gyengén látók részére ajánlják, a digitális eszközbe szerelt nagyító kivetíti az újság, könyv vagy egyéb írott dokumentum sorait tetszőleges méretben. Akár az eredeti méret hetvenszeresére is tud nagyítani.
A hangoskönyvolvasót vakok és gyengén látók is használhatják, hangos menürendszert, választható folyamatos vagy természetes felolvasást biztosít a használó számára. Magyar és angol nyelven is olvas. Sok adatot képes tárolni, így valódi mobil könyvtárként is működhet.
Az igazgató hangsúlyozta: nagy jelentősége van annak, hogy a könyvtár biztosítani tudja ezt a lehetőséget, ugyanis a szóban forgó eszközök drágák, legtöbb esetben a fogyatékkal élő személyek nem tudják maguknak megvásárolni azokat.
Az intézmény az eszközöket a Jan Post Egyesület pályázati kiírásán nyert pénzösszegből vásárolta. Az egyesület egy másik kiírásának köszönhetően interaktív táblát is beszereztek, amelyet alternatív oktatási eszközként elsősorban iskolásoknak ajánlanak, hogy a tanulás élményszerű, gazdag tevékenységgé váljon.
Az új eszközöket bárki használhatja, amennyiben nagy lesz az érdeklődés, előzetes bejelentkezés alapján használhatják. A megvásárolt eszközök értéke meghaladja a 10 ezer lejt.

Nagy Levente