Új oltóközpont Csíkszeredában

A zsögödfürdoi vendéglo. Oltóközponttá alakul FOTÓ: LÁSZLÓ F. CSABA/ARCHÍV

Kedden új oltóközpont nyílik Csíkszeredában a zsögödfürdői kezelőbázis mellett, a régi vendéglő épületében. A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság aligazgatója szerint az új oltóközpont nyitásának köszönhetően felszabadítják az oltásregisztrációs platform várólistáját, és az érintettek iratkozhatnak az új központban.

Jövő hét elejétől bővül a lakosság koronavírus elleni immunizálásra kialakított oltóközpontok száma. Az április 13-tól, keddtől működő zsögödfürdői helyiségben Pfizer-BioNTech vakcinával oltanak, a közegészségügyi igazgatóság szerint naponta több mint 140 személy fogadására rendezkednek be.

– Fontos tudnia a lakosságnak, hogy az oltásregisztrációs platformon várólistára került személyek a következő időszakban értesítést fognak kapni arról, hogy 24 órán belül időpontot foglalhatnak az új oltóközpontba. Kérjük tehát az érintetteket, hogy amint megkapták az smsben küldött értesítést, iratkozzanak fel újra a platformon – tájékoztatott dr. Finta Hajnal, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság aligazgatója.

Az aligazgató ugyanakkor arra is kitért, hogy bár jelenleg Hargita megye az utolsó előtti helyen áll az országban mért fertőzöttségi adatokat tekintve, az esetszámok itt is növekednek.

– A védőoltás a legerősebb fegyverünk a pandémia leküzdésében, ahhoz viszont, hogy a nyájimmunitás kialakuljon, nagyon sokan kell még beoltassák magukat. Külön felhívnám a figyelmet arra, hogy tapasztalataink szerint az új, angol koronavírus-törzs sokkal súlyosabb lefolyású betegséget okoz, és egyre több fiatalt érint – mondta dr. Finta Hajnal aligazgató.

Az egészségügyi szakember arra bíztat mindenkit, hogy használja ki az új oltóközpont nyitásának a lehetőségét és regisztráljon védőoltásra. A zsögödfürdői oltóközpontban hétfőtől hétfőig, 08: 00–20: 00 között fogadják az oltásra érkezőket, a regisztrációs rendszer újraindítása miatt az első napokban kis torlódásra lehet számítani, de a közegészségügyi igazgatóság aligazgatója szerint mindenki megkapja a védőoltást azon a napon amikorra előjegyzése van.

– A zsögödfürdői oltóközpont nyitásával párhuzamosan bővül a gyergyószentmikósi központ is egy új rendelővel, ennek köszönhetően pedig naponta 72-vel több személyt tudunk ott is fogadni – tette még hozzá az aligazgató.

Pál Bíborka