Új javaslatokat tettek a felsőoktatási törvény módosítására

Fotó: Sorin Cîmpeanu/Facebook

Sorin Cîmpeanu szerint „példátlan eredményekkel” zárult az egyetemistákkal a felsőoktatási törvénytervezetről folytatott legújabb konzultáció.

„Az oktatási minisztérium munkatársaival együtt nyílt és rendkívül konstruktív párbeszédet folytattunk a felsőoktatási törvénytervezetről a diákszövetségek képviselőivel” – írta hétfő este Facebook-oldalán az oktatási miniszter.

A konzultáción jelen voltak a Romániai Egyetemisták Országos Szövetségének (UNSR), a Romániai Egyetemisták Szövetségének (USR), a Romániai Diákszervezetek Országos Szövetségének (ANOSR), a Romániai Orvostanhallgatók Egyesületei Szövetségének (FASMR) és Román Diákok Külföldi Ligájának (LSRS) képviselői.

Sorin Cîmpeanu leszögezi, hogy a felsőoktatási törvénytervezetben már szereplő rendelkezéseken kívül – mint például az ösztöndíj-támogatás 50 százalékos emelése, az egyetemi lemorzsolódás csökkentését célzó országos program, a gyakornoki helyek biztosítása, a fogyatékkal élő hallgatók számára költségtámogatott helyek biztosítása vagy a szabad gyakorlat jogának megszerzése az orvosi felsőoktatásban végzettek számára közvetlenül a záróvizsga letétele után – további nyolc javaslatról született megállapodás a megbeszéléseket követően.

Az első annak biztosítása, hogy az öt országosan reprezentatív diákszövetség mindegyike képviseltesse magát az oktatási minisztérium hat országos konzultatív bizottságában.

További elfogadott javaslatok: a hallgatóknak joga van az egyetemi szenátus rendkívüli üléseinek összehívására; a diákok az eddigi 50 százalékos kedvezmény helyett ezután egész évben 65 százalékos kedvezménnyel utazhatnak a vasút belföldi járatain és a belföldi hajóutakon. Az árva vagy a gyermekotthonokban nevelkedett egyetemistáknak az utazás ingyenes.

Megegyeztek arról is, hogy a bentlakás- és menzatámogatást 50 százalékkal növelik, illetve arról is, hogy megfelelő törvényes keretet biztosítanak, hogy az egyetemek szociális támogatásokat és speciális ösztöndíjakat nyújthassanak a diákoknak, különösen az önkéntes munkában való részvétel esetén.

A kémia, fizika, matematika, műszaki, mérnöki szakokra beiratkozott hallgatók alapfinanszírozásának legalább 30 százalékos növelése és az orvosi felsőoktatás területén a rezidensképzés megszervezésére vonatkozó rendelkezések pontosítása két másik javaslat, amelyről a felek megállapodtak.

Megállapodás született arról is, hogy minden felsőoktatási intézmény külön stratégiát dolgoz ki a román kormány 2021–2027 közötti időszakra szóló, a romák integrációját célzó stratégiájában foglalt intézkedések alkalmazásának biztosítására – számolt be a miniszter.

Agerpres

: an accessible web community