Új ifjúsági lakások Székelyudvarhelyen: frissíteni kell az igényléseket

Jó ütemben haladnak az építkezéssel. Sok a kérelmező is | Fotó: Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal

Már a területrendezéssel dolgoznak az új ifjúsági lakásoknál a székelyudvarhelyi Cserehát lakótelepen, nemsokára 28 lakrész lesz bérbe adható. Mint megtudtuk, nagyon sok az új jelentkező, ugyanakkor a korábbi igénylőknek frissíteniük kell igénylésüket. Erre már csak néhány napig van lehetőség.

A lakrészek már készen vannak, a parkoló és a járdák kialakításával dolgozik a kivitelező az új csereháti lakásoknál. Ezzel párhuzamosan a hét elején elvégezték a tömbház körüli esővízelvezető-rendszer tesztelését is – adta hírül a polgármesteri hivatal.

Az úgynevezett ANL-s lakásoknak, azaz az Országos Lakásügynökség által épített ifjúsági  lakásoknak is otthont adó Cserehát lakótelepen hamarosan 28 új lakást vehetnek birtokba a fiatal családok.

– A kivitelezőnek novemberig kell befejeznie a lakótömb körüli munkálatokat, de a tervezettnél gyorsabban halad – tájékoztatott Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal szóvivője, és elmondta, hogy a hétfői terepszemlén Gálfi Árpád polgármester arról beszélt, hogy szeretné, ha még az idén átadnák a lakásokat az új bérlőknek.

Még kilenc nap

Új kérvényeket augusztus 5-ig lehet benyújtani a városházán. Ugyanez a határidő a már korábban leadott igénylések frissítésére is kötelező érvényű, de fontos is, mert sok lakáskérelmező esetében a kérvény benyújtása óta eltelt időben változhattak az akkor megadott adatok. Adott esetben, ha valaki időközben egyetemi oklevelet szerzett, házasságot kötött, vagy változtak a lakhatási körülményei, akár növelheti is a pontszámait, és ezáltal nagyobb eséllyel költözhet új otthonba.

Zörgő Noémi közölte, hogy a hónap eleje óta, amikor meghirdették a jelentkezést, már harminc igénylést iktattak a hivatalnál, de folyamatosan érkeznek az új kérvényezők. A legutóbb frissített listán egyébként 83 személy neve szerepelt, közülük ötnek hiányos volt a dossziéja, egy már nem felelt meg a követelményeknek, és 11-en időközben a megüresedéseknek köszönhetően lakáshoz jutottak. Eszerint a korábbi listán szereplő 66 igénylőhöz adódnak az újak. Az új, valamint a régebbi kérvények mentén ősszel véglegesítik a prioritási listát, amely alapján mind az újonnan épült 28 ifjúsági lakást, mind pedig a következő időszakban megüresedő lakrészeket kiosztják.

Szolgálati lakások is készülnek

A kérelmezési határidő lejárta után a polgármesternek egy bizottságot kell kineveznie, amely elvégzi a kérelmező által megadott helyszínen a kötelező adatellenőrzést.

– Mivel sok a kérelem, és még van néhány nap, a számuk még nőhet, hosszabb folyamatra kell számítani. A lakások átadása csak ezután lehetséges – magyarázta a szóvivő. Egyelőre a lényeg az, hogy az új kérvényezőket, illetve az adatfrissítést elvégezni kívánókat augusztus 5-ig a polgármesteri hivatal 4-es irodájában fogadják előzetes online időpontfoglalás után hétfőtől csütörtökig 8 és 13 óra között.

Jól haladnak a munkával a közalkalmazottak számára készülő szolgálati lakásoknál is – tudtuk meg Zörgő Noémitől. A városi kórház szomszédságában, ugyancsak az Országos Lakásügynökség támogatásával épül egy 24 lakásos tömbház, itt is már a külső területrendezéssel dolgoznak. Ezeket még ezután hirdetik meg.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community