Új fényben fog tündökölni

Látványterv. A tervek szerint ilyen lesz a teljes beruházás végén

Díszvilágítást kap a csík­som­lyó­i kegy­tem­plom. A négy szakaszból álló beruházás egy részét még a pápalátogatás előtt elkészítették. A múlt hónapban a második szakasz kivitelezését kezdték el. Így várhatóan már az ősz végére a pápai kisbazilika címmel is büszkélkedő kegytemplom járófelületbe épített megvilágítást kap. A harmadik és negyedik szakaszban a párkányokat és a kolostor épületének díszvilágítását is elkészíttetnék a ferences atyák.

A kegytemplom díszvilágításának hálózatát négy szakaszban építik ki. Az Esz­tány Stúdió és a Proenerg terveit a TigraWill Kft. vitelezi ki. A munkálatok első szakaszát még 2019-ben, Ferenc pápa csíksomlyói látogatása előtt elvégezték – mondta lapunk érdeklődésére Bőjte Mihály ferences szerzetes, a csíksomlyói kolostor házfőnöke.
– Az első szakaszban a kivitelező cég munkatársai oszlopokat állítottak és reflektorokat szereltek azokra. Ez a jelenlegi külső megvilágítást jelenti. Ezt a beruházást a Vallásügyi Államtitkárság 105 658 ezer lejjel támogatta. Az összeget el is számoltuk – részletezte Mihály testvér.

Csíksomlyói kegytemplom. Járófelületbe épített megvilágítást is kap | Fotó: László F. Csaba

A munkálatok második szakaszát a múlt hónapban kezdte el a kivitelező. Jelenleg a szükséges vezetékek földbe helyezése történik. Az előkészítő munkálatokat a kegytemplom alkalmazottai, míg a kivitelezést ez esetben is TigraWill szakcég végzi.
– Ez év augusztusában a második szakasz munkálatai kezdődtek el. Ez a kegytemplom külső megvilágításának a földről való megvilágítását foglalja magában.
A beruházás anyagi részét, a mintegy 130 ezer lejt önerőből biztosítja a csíksomlyói rendház.
– A harmadik szakaszban a templom homlokzatának megvilágítását végeztetnénk el, a negyedikben pedig a kolostor külső megvilágítását. A harmadik és negyedik szakasz egyelőre még csak terv, hiszen nincs rá anyagi fedezet. Ezért ezt a részt egyelőre halasztjuk – mondta Bőjte Mihály. Megjegyezte: miután a Szék útján kicserélték a villanyhálózatot és az oszlopokat, hosszú ideig teljesen megvilágítatlan volt a kegytemplom. A pápalátogatás adta a lehetőséget és az anyagi fedezetet az új megvilágításra.
– Ekkor készült a többlépcsős terv azzal a szándékkal, hogy ha lesz rá pénz, akkor megvilágítjuk, olyan formában, hogy jobban érvényesüljön sötétben is a templom, és legalább ünnepekkor lehessen díszesebben megvilágítani a kegytemplomot – tette hozzá a ferences szerzetes.
A jelenleg is zajló beruházást várhatóan október végére fejezi be a kivitelező.

Bíró István

: an accessible web community