Új betegséget terjesztenek a szúnyogok

A kutatók újabb okot találtak arra, hogy minden lehetséges eszközzel igyekezzenek visszaszorítani a szúnyogok szaporodását. Felfedezték ugyanis, hogy az eddig ismert betegségek, például malária, sárgaláz, dengue-láz mellett egy rejtélyes, nemrég leírt bakteriális betegséget is terjesztenek.

Illusztráció
Illusztráció

Először 1990-ben írták le a betegséget, és 2008-ban ismerték fel, hogy a Rickettsia felis baktérium által terjesztett kór egyre nagyobb globális fenyegetést jelent az emberek számára. A kórokozó sok más bakteriális betegséghez hasonló tüneteket okoz, és csak az újabb kutatások derítették ki, hogy gyakran ez áll a hátterében az orvosok által csak „ismeretlen eredetű lázként” diagnosztizált betegségeknek. Ez különösen érvényes a malária által sújtott területekre.
Mint Philippe Parola, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent új tanulmány társszerzője elmondta a QZ.com hírportálnak, részben azért tudnak olyan keveset a Rickettsia felis okozta fertőzésekről, mert csak laboratóriumi diagnózissal lehet elkülöníteni ezeket. A betegség tünetei rosszul körülírhatók és könnyen összetéveszthetők más betegségekéivel, mondta Parola, ebből következően szinte biztos, hogy gyakran tévesen diagnosztizálják.
Az amerikai közegészségügyi intézet (CDC) népegészségügyi szempontból már akkor is jelentős potenciális veszélyforrásként jelölte meg a Rickettsia felis okozta betegséget, amikor még úgy tudták, hogy csak a bolhák és a kullancsok terjeszthetik. Ezt a veszélyt jelentősen fokozza, hogy kiderült, a szúnyogok révén is átkerülhet a kór.
– Ami különösen érdekes a Rickettsia okozta betegségekkel kapcsolatban, az, hogy szinte minden kontinensen leírták már a világon az Antarktisz kivételével – nyilatkozta 2010-ben dr. Chris Paddock, a CDC képviselője. – Noha jelen tudásunk szerint a Rickettsia felis fertőzés még nem szedett halálos áldozatot, széles körű elterjedtsége miatt úgy gondoljuk, hogy valószínűleg nagyon fontos a Rickettsia okozta betegség – tette hozzá Paddock.