Videó – Ügyeleti központot adtak át Szentegyházán

Korszerű berendezések. Válogatás nélkül mindenkit ellátnak Fotó: Vlaicu Lajos

Ügyeleti központot adtak át tegnap Szentegyházán, az egészségügyi központnál. A megújult egészségügyi központban mostantól kezdve korszerű épületben fogadják és látják el a betegeket. Az egészségügyi központ – ahol a tervek szerint a környékbeli háziorvosok teljesítenek ügyeletet – elsősorban a homoródmenti településeket hivatott kiszolgálni, de bárkit fogadnak függetlenül attól, hogy rendelkezik-e egészségügyi biztosítással vagy sem.

Az egészségügyi központ átadóján jelen volt Lőrincz Csaba, Szentegyháza polgármestere; dr. Bokor Márton, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság munkatársa; dr. Deák András családorvos, az ügyeleti központ koordinátora; Duda Tihamér Attila, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár elnöke és vezérigazgatója, valamint Sándor Ilona asszisztensnő, aki jelentős szerepet vállalt a szentegyházi ügyeleti központ újraindításában. Az egészségügyi központ várhatóan a járvány lecsengése után tud majd teljes gőzzel működni. Lőrincz Csaba kiemelte, hogy a projekt befejezése jelentős lépés a Homoródmente Kistérség számára.

– Az önkormányzat szerepe a projektben csekély ahhoz képest, amit a többi intézmény tett az egészségügyi központ létrejöttéért, és ez a beruházás kizárólag a lakosságot szolgálja. Az intézmény a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház al-intézményeként fog működni, és célja, hogy a családorvosi ellátás 0–24 órában elérhető legyen a lakosság számára – közölte az elöljáró.

Duda Tihamér Attila ugyanakkor elmondta: igaz ugyan, hogy az ügyeleti központ januárban kellett volna induljon – akkor még nem volt költségvetése a megyének, ezért a néhány hónapos késés – de ez nem a projekt résztvevőinek a hibája. Kifejtette: a továbbiakban az ügyeleti központ nemcsak Szentegyháza, de a térség településeinek betegei előtt is nyitva áll, ami közel 18 ezer embert jelent. Hozzáfűzte: akár turisták, átutazó betegek is részesülhetnek egészségügyi ellátásban, függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e egészségügyi biztosítással vagy sem. Emlékeztetett: Hargita megyében jelenleg hat ügyeleti központ működik, a most átadott a hetedik.

– Külön ki szeretném emelni Sándor Ilona asszisztensnő szerepét, aki ha szabad úgy mondanom, a „kovásza” ennek a projektnek, hiszen ő volt az, aki valamikor megálmodta és minden követ megmozgatott a siker érdekében – dicsért Duda Tihamér Attila. A megdicsért ugyanakkor az összefogás sikerének tudta be inkább az eredményt.

– A projekt egy hatalmas összefogás eredményeként jött létre, ahol a különböző egészségügyi területeken tevékenykedő szervezetek összefogtak, hogy Szentegyházán is állandóan biztosítva legyen a betegek ellátása – adott hangot elégedettségének Sándor Ilona. Dr. Deák András családorvos pedig abbéli reményét fejezte ki, hogy lesz kapacitásuk az ügyeleti szolgálatot elvégezni.

– Elsősorban jó lenne, ha minél több fiatal kolléga csatlakozna az ügyeleti rendeléshez, mert jelen helyzetben kevesen vagyunk, és többnyire azok is a régiek közül kerültünk ki, a másik fontos tényező a felszerelés biztosítása, hogy munkánkat akadálytalanul, korszerű felszereléssel tudjuk végezni – mutatott rá a családorvos..
Végül dr. Bokor Márton szólt néhány szót az ügyeleti központ jelentőségéről.

– Harmadik próbálkozásunkra sikerült megnyerni a minisztérium jóváhagyását, ez is azt bizonyítja, hogy nem szabad feladni, ha elsőre nem is sikerülnek vállalkozásaink – vonta le a tanulságot. Arra a kérdésünkre, hogy a jelenleg megyénkben működő oltóközpontok mellé terveznek-e újabbakat létrehozni, elmondta: ez a kérdés sokkal inkább a szakembereken múlik, hogy van-e elég orvos, asszisztens. Hozzáfűzte: Csíkszeredában még fog nyílni egy központ Zsögödfürdőn, azonban szükség lenne továbbiakra Székelyudvarhelyen is, illetve olyan nagyobb településeken, ahol nagy a lakosság száma, viszont egyelőre a munkaerőhiány miatt nincs rá mód

– Remélem, hogy egyre több háziorvos csatlakozik majd az oltáskampányhoz, és az már elegendő lenne a megye lakosságát figyelembe véve – tette hozzá az orvos.

Vlaicu Lajos