Udvarhelyiek a kontinensviadalon

Toró Dávidtól várják a legtöbbet, de nincs papírforma Fotó: worldfestival2022.hu

Három udvarhelyi versenyző indul holnap reggel a strasbourgi Euro Mini Champs elnevezésű nemzetközi asztalitenisz-versenyre. A hazai U12-es bajnokcsapat, a Székelyudvarhelyi ISK mindhárom tagja ott lesz: Toró Dávid, Bărdaș Márk és Sebők Márton is, a fiatal versenyzőket edzőjük, György István kíséri el a kontinensviadalra.

Három napig a legkisebbeké lesz a főszerep strasbourgi asztalitenisz-csarnokban. A kelet-franciaországi település legnagyobb külvárosában, a Székelyudvarhely nagyságú, 33 ezer lakost számláló Schiltingenben rendezik a Euro Mini Champs elnevezésű nemzetközi viadalt, a mini kadett korosztály (U11–U13) legrangosabb európai viadalát.
Az augusztus 26–28-án tizenhatodszorra megrendezett tornán a Székelyudvarhelyi ISK U12-es hazai bajnokcsapatának mindhárom tagja jelen lesz, Toró Dávid és Bărdaș Márk az U11-es korosztályban áll asztalhoz, Sebők Márton pedig a nála egy évvel nagyobbakkal, az U13-asokkal mérkőzik meg.
– Dávidtól várunk a legtöbbet, hisz nem véletlenül van az európai Talentum programban – közölte György István edző. Dávidot ugyanis ismét beválogatták az Európai Asztalitenisz Szövetség ETTU Hopes utánpótlásképző programjának következő fázisába, a Kiskunfélegyházán augusztus 7–15. között megrendezett edzőtáborba tíz ország közel ötven sportolója kapott meghívást, ebből hat fiút és hat lányt választottak ki a következő, szlovéniai edzőtáborba.
Papírformáról nehéz beszélni, egyrészt a sportolók zsenge kora, avagy az ezzel járó kiszámíthatatlan formaingadozás miatt, de az esélylatolgatást az erőviszonyok feltérképezésének nehézsége is bonyolítja.
– Nem igazán ismerjük a mezőnyt, mert az utóbbi pár évben a korlátozások miatt egyáltalán nem bővelkedtünk utánpótlás- és nemzetközi utánpótlásversenyekben, a tavalyi Európa-bajnokságot például meg sem tartották – fogalmazott György, megjegyezve, hogy ilyen körülmények közt nehéz „belőni”, hogy az ellenfelek közül ki milyen szinten áll.
– Annyit tudunk, hogy a versenyzőink már több mint egy hónapja intenzíven készülnek, és a legjobb reményekkel utazunk Franciaországba – összegzett a Székeyudvarhelyi ISK edzője.

Célegyenesben a bajnokok Ligája

Szeptember 7–9. között Székelyudvarhelyen rendezik meg a 2022–23-as Bajnokok Ligája első csoportkörének egyik négycsapatos tornáját. A 24-es mezőny első nyolc helyezettje nem indul az első csoportkörben, a többi 16-ot pedig négy darab négyes csoportba sorsolták, az egyik küzdelmeit pedig Udvarhelyen rendezik.
Az ellenfelek közt találjuk a német TTC Neu Ulm csapatát, soraiban a világranglista negyedik, ötödik, hetedik és kilencedik helyezett játékosával, de Udvarhelyre látogat a második számú kiírást, az Európa-kupát megnyerő olasz, Apuania Carrara Tennistavolo csapata, a negyedik részt vevő pedig a cseh TTTC Ostrava csapata.
– Kihívás, hogy a világ legjobbjai ellen játszunk, de másrészt öröm és elégtétel is, hogy ötödik évünket töltjük az európai kupaporondon, zsinórban másodszor a Bajnokok Ligájában. Nagyon jó érzés, hogy folyamatosan a nemzetközi mezőnyben játszhatunk – fogalmazott György István, a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub csapatvezetője.

Szász Csaba

: an accessible web community