Tűz a Büdösfürdő feletti oldalban

Másfél hektáron égett le az erdő. Nyílt láng okozhatta a tüzet Fotó: Kencse Előd

Közel másfél hektár erdő égett le az elmúlt napokban Büdösfürdő környékén, a helyszínen még tegnap is dolgoztak a tűzoltók. A szombaton észlelt tüzet eloltották, de tegnap reggel újra felcsaptak a lángok.

Másfél hektáron égett le az erdő. Nyílt láng okozhatta a tüzet Fotó: Kencse Előd
Másfél hektáron égett le az erdő. Nyílt láng okozhatta a tüzet Fotó: Kencse Előd

[dropcap]F[/dropcap]eltehetően nyílt láng használata okozta azt a tüzet, amelynek megfékezésén és oltásán még tegnap is dolgoztak a hivatásos és önkéntes tűzoltók.
Büdösfürdő fölött, Csík­szent­imre közigazgatási területén észlelték a lángokat. A füstöt többen is látták Csíkszentimréről. A helyszínen kiderült: egy fiatal ültetvényben keletkezett a tűz, amelynek közelében áfonyás és málnás területek is vannak – tudtuk meg Kencse Elődtől, Csíkszentimre polgármesterétől.
A községvezető, aki a tegnap is a helyszínen tartózkodott, és részt vett a tűzoltásban, elmondta: a közelben nincs megfelelő hozamú vízforrás, ezért a hegy tetejére kellett szállítani az oltáshoz használt vizet. Szombaton 30 ezer liter vízzel oltották a lángokat. A csíkszentkirályi, csíkszentsimoni és csíkszentimrei önkéntes tűzoltók a hivatásos tűzoltókkal közösen dolgoztak a helyszínen.
– Mivel a területen közel egyméteres az avar vastagsága, ez is nehezítette a tűzoltók munkáját. A vastag avar helyenként a felszín alatt is begyúlt, ezzel is magyarázható, hogy hétfőn újra felcsaptak a lángok – jelezte a polgármester.
Lapzártánkkor már nem égett az erdő, de a hegytetőn az állandó szél és a szárazság következtében bármikor újra kigyúlhat az avar, jelezte a polgármester, aki a helyi katasztrófa-elhárítási egység parancsnoka is.

[box type=”shadow” ]Akcióban a hegyimentők Az Egyes-kő környékén eltévedt néhány gyermek miatt riasztották szombaton a Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat csíki csapatát – a gyermekek azonban még a mentőakció elindítása előtt épségben előkerültek. Vasárnap szintén az Egyes-kő környékéről, egy belső szervi problémákkal küzdő idős férfi kért segítséget, őt a hegyimentők biztonságban lehozták a mentőhöz.[/box]

Daczó Dénes

: an accessible web community