Turistaösvényeket újítanak fel

Idén télen már használhatják a Ke­lemen-havasokban kijelölt tu­ris­taösvényeket a ter­mé­szet­járók, ezzel párhuzamosan a Csí­ki-havasokban is turista­ös­vényeket újítanak fel a hegyi­mentők, a Vargyasi-szorosban szolgálatot teljesítő munkatársaik pedig folyamatosan pótolják a hiányzó elemeket a gyalogoshidakon és ellenőrzik a biztonsági elemek állapotát.

03_turistaut
Fák nincsenek a tető, így oszlopokra erősítik a jelzéseket. Előrelátás

A Kelemen-havasok turistaösvényei eddig csak a nyári időszakban voltak járhatók, az elmúlt héten viszont azon dolgozott a Hargita Megyei Hegyimentő Szolgálat maroshévízi csapata és tizennégy cserkész, hogy felújítsák azokat úgy, hogy téli túrákra is alkalmasak legyenek – tudtuk meg a szervezet vezetőjétől, Fekete Örstől.
Mivel a Kelemen-havasok tetején nincsenek fák, amelyekre a turistajelzéseket felfesthették volna, erre a szakaszra 150 jelzéssel ellátott oszlopot fognak kihelyezni. Az elmúlt héten ebből 99 került a helyére, a közeljövőben a maradék 51-et is elhelyezik, így az idén téltől hat különböző turistaösvényen barangolhatnak a természetjárók, összesen 20 kilométer hosszan. A beruházás a Görgény–Kelemen Közösségi Fejlesztési Társuláshoz benyújtott pályázat révén valósul meg.
Ezzel párhuzamosan zajlik a Csíki-havasok turistaösvényeinek feltérképezése és felújítása. Ennek eredményeképp már felújították a Sötétpatakról és a Borospatakról induló turistautakat, a Határvadászok útját összesen körülbelül 50 kilométeren. A Csíki-havasokban további 300 kilométernyi turistautat jelölnek ki összesen 65 ezer lej ráfordításával még az idén egy, a Heineken Romániához benyújtott pályázatnak köszönhetően. Fekete Örs hozzátette, a Hargita-hegységhez hasonlóan elkészítik a Csíki-havasok turistaösvényeinek térképét is, amelyek várhatóan ugyanúgy ingyenesen lesznek letölthetők honlapjukról.
A Vargyasi- és a Békási-szorosban a nyár folyamán a hegyimen­tők minden hétvégén szolgálatot teljesítettek. A Vargyasi-szoros­ban a szolgálat ideje alatt ellenőrizték a hidak, láncok és más biztonsági elemek állapotát, a gyalogoshidakról hiányzó elemeket pedig pótolták.
A nyári turistaidény alatt egyébként több esetben riasztották a hegyimentőket olyan turisták, akikre ráijesztett a medve, de tüzet is kellett oltaniuk a Kis-Cohárd oldalában, és kerestek lezuhant siklórepülőt is. Fekete Örs beszámolt arról, hogy a múlt hétvégén Tusnádon borult fel egy szekér, a benne ülő három személy közül egyen nem tudtak segíteni, és meghalt.

Háromszéki Eszter