Turistacsalogató

Indulnak a csőszök. Szüreti bálba hívnak a borongós időben | Fotó: Demeter Adél-Hajnalka

Barlanglátogatás, falmászás és túra a falunapon – a szórakozás mellett hasznos célokat is szolgál a községi rendezvény Homoródalmáson. Az idei Barlangfesztivált megzavarta az esős időjárás, de három napig többé-kevésbé zavartalanul szórakoztak az érdeklődők.

Hagyománya van a falunappal összekötött természetjárásnak az Orbán Balázs-barlang településén: ismét Barlangfesztivált tartottak a homoródalmásiak a hétvégén. Péntek délelőtt megszervezték a Barlang-kupát, ahol az előre benevezett csapatok mérhették össze tudásukat minifoci- és kézilabda-játékokon, majd koncertre és utcabálra gyűltek össze a helyiek a kultúrkertben – a Transylvanium és a No Name zenekarok szórakoztatták a jelenlevőket.
Szombat reggel nehezebben indult a mulatság, az időjárás nem kedvezett a felvonulóknak, viszont a déli hivatalos megnyitó előtt hálaadó istentiszteletre gyűltek össze a helybeliek a helyi unitárius templomban. Később a csőszök vonultak végig Almáson, és hívtak meg mindenkit az esti szüreti bálba, majd néptáncelőadásokra és egy labdarúgó-mérkőzésre is sor került: Homoródalmás Gyergyószentmiklóssal mérte össze erejét.
Tikosi László, Homoródalmás polgármestere korábban is hangsúlyozta, hogy a szeptemberi falunappal a helyiek szórakoztatása mellett céljuk, hogy a település felkerüljön a turisztikai térképre és az Almási-barlang, valamint a Vargyas-szoros kellő figyelmet kapjon a belföldön és külföldön élők körében is. A tegnapi programokkal leginkább ezt szerették volna megvalósítani: délelőtt tíz órától csoportosan vágtak neki az Orbán Balázs-barlang melletti és a Vargyas-szorostól északra található területnek, a Karácsonygátjának, ahol szabadtéri kulturális programokkal zárták a hétvégi Barlangfesztivált. Felléptek a homoródalmási csőszök és Sorbán Enikő népdalénekes, valamint előadást tartott a Szabadbattyáni Sárrét Néptáncegyüttes, majd a székelyudvarhelyi Terra Siculorum, a marosvásárhelyi Mel’amour és a miskolci Illés Emlékzenekar adott koncertet. A nap folyamán állandó barlanglátogatásra, falmászásra és főzőversenyre jelentkezhettek az érdeklődők.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community