Túljelentkezés

Országosan 34 120, megyénkben 687 pedagógus jelentkezett a tegnap délelőtt zajló írásbeli vizsgára. Az eredmény alapján foglalhatnak el üres vagy helyettesítői állásokat valamelyik tanintézetben. A megyénkben versenyvizsgázók közül 124-en frissen szereztek pedagógusi oklevelet.

Megyénkben összesen 62 végleges (címzetesnek, avagy „titulárisnak” mondott) helyet hirdettek meg, közülük 47 városi, 15 pedig vidéki tanintézetekben van. A legnagyobb túljelentkezés a magyar nyelvű tanítói állásokra van, hiszen a hat katedrára összesen 76-an pályáznak. Hat mechanika-szakoktatói állás is betöltetlen, ezekre viszont csak két érdeklődő van a tanfelügyelőség tájékoztatása szerint.
Ahhoz, hogy valaki végleges helyet foglalhasson el, az írásbeli vizsgán el kell érnie legalább a hetes osztályzatot, helyettesítői álláshoz elegendő az ötös jegy is. A helyek elosztása a jegyek csökkenő sorrendje alapján, augusztus 4–5-én zajlik a tanfelügyelőségen.
Az írásbeli vizsga Csíkszeredában zajlott két helyszínen, a Márton Áron Főgimnáziumban, illetve a Petőfi Sándor Általános Iskolában kialakított vizsgaközpontban, és közel 45 szakon szervezték meg a megmérettetést.
Az első eredményeket jövő kedden, július 27-én hozzák nyilvánosságra, aznap 21 óráig, illetve másnap 12 óráig lehet fellebbezni, személyesen a tanfelügyelőségen, de elektronikus formában is el lehet küldeni az óvási kéréseket. A végső eredményeket augusztus 3-án teszik közzé.

Asztalos Ágnes

: