Tudásukat, felszerelésüket és csapatukat bővítették

A világjárvány ellenére sikeres évet zártak a felszerelések beszerzése, képzések és a csapat bővítése terén is a homoródszentmártoni önkéntes tűzoltók. Bevetések szempontjából is szerencsések voltak, nagy anyagi kárral járó pusztítás nem volt a községben. 

Tizenkét falu tartozik Ho­mo­ród­szent­már­ton községhez, amely önkéntes tűzoltócsapatot is működtet. Az alakulat abban a szerencsés helyzetben van, hogy nemcsak a községközpontban, hanem két másik faluban is vannak csapatai. Ennek stratégiai szempontból van jelentősége, hiszen amelyik faluhoz közelebb történik a baj, az a csapat indul hamarabb és avatkozhat közbe, a többiek bevárása helyett – avatott be az önkéntes alakulat életébe Mostis Ádám parancsnok. Az elmúlt évben jött létre Homoródszentpálon az önkéntes alakulat, így ők alkotják a legújabb csapatot. Összesen 23 tagot számlál a község önkéntes tűzoltó-alakulata, közülük hatan alkotják a szentpáli csapatot. Az alakulat időszakosan tart toborzásokat, erre december 18-án került sor Homoródszentpálon, az Ifjúsági Tűzoltók Toborzása program keretében, a járványügyi előírások betartásával. Mostis Ádám elmondta: önkéntes tűzoltó bárki lehet, aki megbízható és számítani lehet rá a közösség szerint, viszont ez nem egy klub, ahová csak úgy be lehet csatlakozni, majd kiállni, hanem az emberben mindenképp kell legyen hivatástudat és elkötelezettség. Az önkéntes jelentkezőknek előzetes ismeretekkel, tudással nem kell rendelkezzenek, felvételük után ugyanis a csapatban mindent megtanítanak, amire szükségük lehet a bevetések során. Az újoncoknak is tartottak gyakorlónapot, amely keretében saját ruhát, felszerelést kaptak, és megismerhették, illetve gyakorolhatták azokat az alapvető mozdulatokat, amelyekre éles helyzetekben is szükségük lesz. Idéntől rendszeresen, negyedévente terveznek gyakorlónapokat tartani, különféle szimulációs gyakorlatokkal, nemcsak az új, hanem a régi tagjaiknak is, hiszen az edzés mindenkire ráfér a jobb teljesítmény érdekében – tette hozzá a tűzoltóparancsnok. 

Sok munka, jelentősebb anyagi kár nélkül

Szerencsés évet tudhat maga mögött az önkéntes alakulat –  tudtuk meg a tűzoltóparancsnoktól, hiszen bár munkájuk sok volt, jelentősebb anyagi kár nem keletkezett a községben. Mint mondta, tavasszal 38 bevetésük volt, ami soknak mondható. Főleg tarlótüzek és árvíz miatt volt szükség az önkéntesek beavatkozására.

– Munkánk volt, de nagy kárunk nem. Nem volt veszélyben emberélet, sem állat, nem sérült senkinek a lakhatása, sem gazdasági épület nem gyulladt ki. Most a téli időszakban két kéménytűz volt a községben, de szerencsére az sem volt olyan nagy kiterjedésű, hogy jelentős kárt okozzon, és nagyon hamar el is oltottuk. Ilyen szempontból szerencsés évet zártunk – részletezte a tűzoltóparancsnok. 

Pályázatokból bővítették felszerelésüket

Homoródszentmárton Község Önkéntes Tűzoltósága két autóval rendelkezik, egy régi és egy újabb típusú, MAN márkájú tűzoltóautóval, amelyet angliai tűzoltó barátaiktól kaptak ajándékba pár évvel ezelőtt. A régebbi típusú Homoródszentpéteren, míg az újabb a tűzoltóság székhelyén, Ho­mo­ród­szent­már­ton­ban állomásozik. Felszerelésüket illetően a parancsnok elmondta: igyekeznek a lehetőségekhez mérten minden eszközt beszerezni és kihasználni a pályázati lehetőségeket. Hargita Megye Ta­nácsának kiírására is sikeresen pályáztak 2020-ban, akárcsak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél, illetve a Communitas Alapítványnál. Mostis Ádám szerint az elmúlt évben öt pályázatot nyújtottak be a különböző kiírásokra, amelyekből négyet bíráltak el pozitívan. Az elnyert összegekből felszereléseket vásároltak, többek között légzőkészülékeket és az ehhez szükséges oxigéntartályokat, tömlőket, fejlámpákat, kesztyűket, baltákat, s amire csak szükség volt. A helyi önkormányzat jóvoltából egy oxigénpalack-töltő kompresszorral is gazdagodott a felszerelésük. Igényeiket általában saját tapasztalataik alapján állítják össze, közösen a csapat tagjaival. A tavaszi árvizek során ébredtek rá például a fejlámpák fontosságára, hiszen éjszaka is voltak bevetéseik, és mindkét kezükre szükség volt ahhoz, hogy dolgozni tudjanak. Az eszközök beszerzésén túl képzésen is részt vettek, a Bihar megyei Diószegen, amely során hét önkéntes tűzoltót készítettek fel a légzőkészülékes mentésekre, ugyanakkor gyakorolhattak speciális körülmények között is. Egy úgynevezett konténerképzésen vettek részt, ahol megküzdhettek saját félelmeikkel, a tűzzel, füsttel, bezártsággal. – Sikeres volt az idei évünk a Covid ellenére is, megvan a felszerelésünk, gondolok itt elsősorban az oxigénpalackokra, megvan a hozzá való képzés, és megvan az utánpótlás is most már a kompresszor jóvoltából. Nem maradt más hátra, hogy a jövőben további öt embert képezzünk ki és szereljünk fel erre a speciális mentésre. 

Az önkéntes tűzoltók a helyi önkormányzat hatáskörébe tartoznak, viszont 2018-ban létrehoztak egy tűzoltó-egyesületet is, hogy még több pályázati lehetőséget ki tudjanak használni. Jogi személyekből áll az egyesület, a helyi közbirtokosságokat kérték fel, szám szerint nyolcat, hogy legyenek a tagjaik, így a tőkét és az anyagi oldalát ők támogatják az önkéntes tűzoltóságnak. Mostis Ádám szerint ez akár ösztönző és követendő példa is lehet mások számára.

Homoródszentmárton Község Önkéntes Tűzoltósága 2005-ben alakult meg, de a település történelmében vannak feljegyzések arra vonatkozóan, hogy már az 1890-es években is létezett tűzoltóállomás a településen, illetve a környező falvakban.