Tréning, felmérés, szakmabemutató kisfilmek

Elég tudatosak a tizenegyedikesek majdani életpályájukkal kapcsolatosan: többnyire tudják, hogy milyen szakmát szeretnének, de nem ragaszkodnak ahhoz, hogy életük során csak egy foglalkozásuk legyen, hajlanak arra is, hogy több területen kipróbálják magukat. Többek között ez derült ki egy, a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) által végzett kutatásból.

A polgármesteri hivatal is támogatta a SZÉK és a MAGOK Egyesület Virtuális karriertervezés – online pályaorientációs tréning középiskolá­soknak elnevezésű projektjét.

Döntés előtt egy évvel

Ennek részeként a középiskola utolsó előtti évfolyamán tanulók számára képzést hirdettek meg, amelyre közel hetven tanuló jelentkezett a város négy középiskolájából: a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium­ból, az Eötvös József Mezőgazdasági Szakközépiskolából, a Kós Károly Szakközépiskolából és a Tamási Áron Gimnáziumból. A múlt év végén online zajlott a tréning – tájékoztatott Szabó Attila tanár-kommunikációs tréner, aki Varga Andrea tanár-pszichológussal közösen tartotta a foglalkozásokat, amelyek célja a pályaválasztási döntés előkészítése, elősegítése volt.

A projekt részeként egy kutatás is készült: Veres Hanga Katalin szociológus-közgazdász összeállított egy kérdőívet, amellyel a tréningen részt vevők pályaválasztási jövőképét vizsgálták.

– A XI. osztályos diákoknak több mint egy év múlva kell arról dönteniük, hogy szeretnének-e továbbtanulni, és ha igen, hová jelentkeznének. Éppen ezért a pályaválasztási kérdéseknek számukra még kevésbé van aktualitása, mivel egyelőre a sikeres érettségi vizsga letétele a cél. Kutatásunkkal az volt a célunk, hogy felmérjük, mégis mennyire tudatosak a pályaválasztás terén – fogalmaztak a felmérés „gazdái”, Szabó Attila és Veres Hanga.

Magasabb fizetés, rugalmas munkaidő

A nem reprezentatív, de mégis érdekes eredményeket produkáló felmérésből kiderült, hogy a diákokat már most foglalkoztatja a jövőbeni munkahelyük és a majdani megélhetésük, és tudatosan terveznek ezekkel kapcsolatban. A képzésen részt vevő tanulók fő célja a továbbtanulás, sokan már azt is tudják, hogy milyen szakmát szeretnének, és milyen úton kell elindulniuk, ha sikeres pályafutást szeretnének. Rugalmasan képzelik el jövőbeli szakmai életüket, váltásokkal, és a munkahely szempontjából az önállóság a legjellemzőbb tényező. Többségük itthon dolgozna. A fiatalok válaszai arra is rámutattak, hogy számukra a jó munkahely ismérvei a jó munkaközösség, a szakmai fejlődés, valamint az előmeneteli esély, a szabad döntés lehetősége és a rugalmas munkaidő. A kutatás vezetői számára meglepő volt, hogy a megkérdezetteket nem kizárólag a szellemi munka vonzza. A mostani bérátlagokhoz képest magasabb fizetésért hajlandók dolgozni a fiatalok, és úgy gondolják, hogy a szakmai tudás, a tapasztalat és a hajlandóság a legbiztosabb záloga a jó munkahely megszerzésének. Kiderült még az is, hogy a diákok saját erősségeiket elsősorban nem az iskolai keretek között ismerik fel, és a legtöbb pályaválasztási támogatást a szüleiktől kapják.

A projekt harmadik pilléreként szakmabemutató kisfilmek is készültek a nyomdaipar, a marketing–pénzügy és a vidékfejlesztés területéről. Elérhetők a SZÉK Facebook-oldaláról, illetve megtalálhatók a felsőoktatási intézmény YouTube-csatornáján. Alapos, átfogó, sokrétű alkotásokról van szó, amelyek hitelesen mutatják be az adott szakma nehézségeit és szépségeit – mondták a projekt munkatársai.

#palyavalasztas #kozepiskolasok #SZEK #helyihirek #hargitanepeAsztalos Ágnes