2021. július 29, csütörtök.

Továbbjutást jelentett a győzelem: Az Európa-kupa döntő tornáján szerepel az ISK-SZAK

Négy helyett három csapat vívott Székelyudvarhelyen az asztalitenisz Európa-kupa legjobb nyolc közé jutásáért, így a házigazda ISK-SZAK egyetlen győzelme a döntő tornán való részvételt jelentette. A koronavírus-járvány miatt háromszor is elhalasztott székelyudvarhelyi tornára a portugál bajnokság ezüstérmese nem utazott el.

Háromszori halasztást követően az elmúlt hétvégén sikerült megtartani az asztalitenisz Európa-kupa A csoportjának küzdelmeit, a tornának a székelyudvarhelyi sportcsarnok adott otthont. A tornát eredetileg tavaly decemberben kellett volna lejátszani, ám a koronavírus-járvány miatt előbb január közepére, majd február végére, végül pedig március utolsó hétvégéjére napolták el, ám Székelyudvarhelyen így is a tervezett négy helyett csak három csapat jelent meg. Így a torna első napján biztossá vált, hogy ha csak körbeverés nem lesz, a házigazda ISK-SZAK számára elég lesz egy győztes meccs is.
A székelyudvarhelyi tornán az ukrán bajnok Fortune Kijev, a horvát bajnoki ezüstérmes Libertas Marincolor Dubrovnik, valamint a házigazda ISK-SZAK Székelyudvarhely sportolói álltak asztalhoz, a hiányzó a portugál pontvadászat második helyezettje, a GDD Toledo volt, amely a koronavírus-járvány miatt nem utazott el a székelyföldi tornára.
Az első fordulóban a horvát csapat könnyedén, 3–0-ra nyert az ukrán gárda ellen, így a második fordulóban biztossá vált, hogy amennyiben az ISK-SZAK is felülmúlja a kijevieket, bejut a sorozat legjobb nyolc csapata közé. Sebastian Loso jól kezdett Anton Limonov ellen, ám az ukrán játékos a második szettet megnyerve kiegyenlített, az ISK-SZAK légiósa viszont visszavette a vezetést, és a negyedik szettben ugyan Limonov tartotta magát, ám végül Loso behúzta a győzelmet. György Szilárd ugyan elvesztette Viktor Jefimov ellen az első szettet, ám utána zsinórban hármat nyert, így megduplázta az ISK-SZAK előnyét. A harmadik meccsen Cservik Krisztián ugyan hozta az első szettet, ám Bogdan Sinkovic nem sok esélyt adott a székelyudvarhelyi játékosnak, így az ukránok szépíteni tudtak. Az utolsó mérkőzés végig szoros volt, Loso nyerte az első szettet, de Jefomov fordítani tudott, az ISK-SZAK játékosa pedig behúzta a negyedik szettet. A 2020/2021-es idénytől érvényben lévő szabályváltozás szerint a döntő – ötödik – szettet csak az egyik fél hatodik pontjáig játsszák, ez a játszma is szoros volt, végül ezt 6–5-re Loso nyerte, így az ISK-SZAK behúzta a kijeviek elleni meccset, amely egyben a székelyudvarhelyiek továbbjutását is jelentette.
A Libertas Marincolor Dubrovnik elleni összecsapást is Loso kezdte a székelyudvarhelyiektől, ugyan az első szettet Miho Simovic megnyerte, de a hazaiak légiósa fordítani tudott, a negyedik szettet pedig hosszabbítással behúzva megszerezte az ISK-SZAK első pontját. György Szilárd viszont nem tudott szettet nyerni Filip Cipin ellen, ahogyan Tamás Szabolcs sem Tomislav Japeccel szemben. Loso folytatta a 3–0-s meccsek szériáját, a székelyudvarhelyiek játékosa Cipint győzte le és egyenlítette ki a találkozót. Az utolsó mérkőzés is sok izgalmat hozott, György Szilárd megnyerte az első és a harmadik, míg Simovic a második és a negyedik szettet, így újra a rövidített játszma döntött, ezt pedig a horvát asztaliteniszező húzta be, akárcsak a meccset is 3–2-re. A Dubrovnik két, az ISK-SZAK egy győzelemmel jutott az Európa-kupa legjobb nyolc csapata közé, a sorozat döntő tornájának a horvátországi Varasd ad majd otthont május 12–15. között.
A négy Európa-kupa selejtező csoportból a Libertas Marincolor Dubrovnik, az ISK-SZAK Székelyudvarhely, a spanyol Asisa Borges Vall, az orosz TTSC UMMC-ELEM Jekatyerinburg, az osztrák Solex-Consult Wiener Neustadt, a szlovák SK Nemeshódos, az olasz Top Spin Messina, valamint a Pécsi TE-EAC Kalo-Meh jutott a sorozat döntő tornájába, melléjük csatlakozik a Bajnokok Ligájából kiesett hat csapat, a Post SV Mühlhausen 1951, a TTC Enfireex Ostrava, az AS Pontoise Cergy TT, a de Boer Taverzo, a SPG Walter Wels és a Leka Enea TDM.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Nagykorúvá lett a székelyudvarhelyi Pulzus alkotótábor

Nem véletlenül hívták meg Vécsi Nagy Zoltán művészettörténészt, hogy nyissa meg az idei művésztelep kiállítását, amely július 19. és 29. között zajlott a Spanyár-házban....

Viharok számottevő károk nélkül

„A szerdai gyors viharok következtében Hargita megyében egyetlen alkalommal sem riasztották a hivatásos tűzoltókat” – tájékoztatta lapunkat Adrian Pănescu, Hargita Megye Prefektusi Hivatalának szóvivője....

Legfrissebb