Tovább zuhantak a felvásárlási árak

8,9 százalékkal magasabb, mint tavaly és jelentősen meghaladja a sokéves átlagot is a Németországban betakarított burgonya termésmennyisége. Az oka egyértelműen a vetésterület növekedése, ami hektáronkénti 42 tonnás átlaghozamokkal rekordnak számító, 11,6 millió tonnás pityókatermést ered­ményezett. A bejelentésre áraikat máris lefelé korrigálták a felvásárlók. A hír a székelyföldi burgonyatermelők számára sem közömbös.

A bő termés mellett a koronavírus hatásai miatt is hatalmas az ágazati nyomás a burgonyapiacon – írja ágazati elemzésében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A nyomott, esetenként pocséknak nevezett árak ráadásul nemcsak a feldolgozott termékekre vonatkoznak, hanem már az étkezési burgonya árait is lenyomták. A főzni való (B) burgonya mázsájáért a termelők alig 11 eurót kaptak a szeptemberi adatok szerint, ami csupán fele az előző évinek: tavaly az ár csaknem 20 euró/100 kg volt.

A korábban rendelkezésre álló termésbecslési eredmények alapján a Német Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) körülbelül 11,6 millió tonnára becsüli az idei termést. Ez 8,9 százalékkal több, mint az előző évben és 8,3 százalékkal magasabb a többéves átlagnál. Ennek a legfőbb oka a burgonyatermő-területek növekedése. Németországban az étkezési, feldolgozásra szánt és ipari burgonya vetési területe 1,2 százalékkal, közel 275 ezer hektárra nőtt. A növekedés éllovasa Alsó-Szászország 45 százalékkal, sorban a következők Bajorország 16 százalékkal és Észak-Rajna-Vesztfália 13 százalékkal. Az Észak-Nyugat-Európai Burgonyatermelők Szövetsége szerint ráadásul a 275 ezer hektárból csaknem 190 ezer hektáron friss fogyasztásra szánt étkezési burgonyát termelnek.

Németországban a burgonya terméshozama az előző évi eredmények alapján 42 tonna/hektár. Ez felülmúlja a két előző száraz év gyenge eredményeit, amely amúgy is 1,6 százalékkal alulmúlta a többéves átlagot. A koronavírussal kapcsolatos megszorító intézkedések a burgonyapiacot érezhetően befolyásolták. A HoReCa szektor bezárása következtében, azaz az „otthonon kívüli fogyasztás” megszüntetésével a burgonya feldolgozása – különösen a fagyasztott hasábburgonya előállítása – iránti igény drámaian csökkent.

Pozitív eredmény, hogy a német háztartások 2020 első félévében 15 százalékkal több étkezési burgonyát vásároltak az előző év hasonló időszakához képest, de az áraknál a megnövekedett vásárlókedv már nem volt észrevehető. A vendéglátóhelyek újranyitását követően a tisztított burgonya és a feldolgozott burgonyatermékek iránti kereslet némileg javult, de a vírus előtti szintet még így sem érte el.

A koronavírus-járvány különösen erősen megváltoztatta a sült krumpli piacának fejlődését. Elemzők szerint ennek hatása még sokáig érezhető lesz. A burgonyapiac igényorientált kereskedelmiből túlkínálati helyzetre váltott. A vendéglátó szektor helyzete ezt különösképpen megnehezítette. Az éttermeknek és gyorsbüféknek be kellett zárniuk. Elvesztették a megrendeléseket, és a nagyobb nyilvános eseményeket törölték. Jó példa, hogy a szektoriális bezárásokkal a csipszek iránti direkt keresletkiesést körülbelül 50 százalékra becsülik. Ehhez hozzájön még egy – túltermelés okozta – óriási nyersanyagkínálat a feldolgozóipar számára.

A burgonyaárjegyzék szerint a feldolgozott burgonyatermékek ára rövid idő alatt a 100 kilogrammonkénti 17 eurós árról 2 euró alá zuhant. A szerződéses ár 2020 novemberére vonatkozóan jelenleg 5 euró, a jövő év áprilisára pedig 7 euró/100 kg.

Hollandiában a gyártók jelenleg a normál kapacitásuk körülbelül 80 százalékát használják ki. A sült krumpli iránti igény ugyan felerősödött, de még nem éri el a járvány előtti fogyasztási szintet. A holland De Vries & Westermann tőzsdeügynökség szerint a legtöbb gyártó jelenleg a kapacitásaik lekötése okán nem is aktív a nyílt piacon, ez sem mozgatja a nagykereskedelmet és az árakat.