Törvénytervezetet készít a fejlesztési minisztérium a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatására

A fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős minisztérium törvénytervezetet készít a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatásáranyilatkozta az MTI-nek pénteken Cseke Attila miniszter, a kolozsvári sajtótájékoztatója után.

Cseke Attila elmondta: a román kormányok 31 éve egyáltalán nem foglalkoztak a felzárkóztatás kérdésével, és az országban folyamatosan nőttek a régiók, megyék és települések közötti fejlettségbeli különbségek. Ezért a minisztérium munkacsoportot hozott létre, mely ez év nyaráig törvénytervezetet dolgoz ki a felzárkóztatásra. Hozzátette: emellett az EU-s források elosztásánál is olyan rendszert szeretnének elfogadtatni, amely egy kicsit jobban segíti a kevésbé fejlett településeket, mint a fejletteket.

Valahol el kell kezdeni a gazdasági fejlettségi különbségek csökkentését, és ez nagy mértékben a pénzügyi lehetőségekről és a támogatásokról szó – mondta a miniszter. Cseke Attila megjegyezte, a készülő törvénytervezet külön kíván foglalkozni a fejlesztési régiók és a történelmi régiók közötti fejlődéskülönbségekkel, de emellett a fejlesztési régiókon belüli, megyék közötti fejlődéskülönbségekkel és a megyéken belüli, települések közötti különbségekkel is.

A megyék közötti különbségekre példaként említette, hogy a közép-romániai fejlesztési régión belül nőtt a különbség a nagy ütemben fejlődő Brassó és Szeben, illetve a leszakadó székelyföldi megyék között.

Nem mondjuk, hogy teljes egyenlőség kell, hogy legyen, hiszen mindig lesznek különbségek, és ez a demokráciának és a fejlődésnek is az egyik alapgondolata. Azt mondjuk azonban, hogy az államnak jobban kell segítenie a kevésbé fejlett megyéket, kevésbé fejlett településeket. Erre van a munkacsoport, amelyik egy ilyen jogszabály megtervezésével, kidolgozásával foglalkozik – részletezte a miniszter.

HN-információ/MTI