Történelmi zászlók Gyergyószentmiklóson

Szakértőtől hallhattak előadást a történelmi zászlókról a gyergyószentmiklósiak

Rekonstruált magyar történelmi zászlókból rendezett kiállítást nyitottak meg tegnap a Gyergyószentmiklóson, dr. Szekeres Attila István heraldikus előadásában ismertette a kiállított tárgyakat. A tárlat még három hétig látogatható.

Előbb népdalt hallgattak meg a résztvevők majd a szervező Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ díjazta a korábban zajlott, diákoknak szóló történelmi vetélkedő nyerteseit.

Ezután nyitották meg a zászlókiállítást. Mivel március 16. a magyar zászló és címer napja, igencsak időszerű volt a tárlat és az azt megnyitó előadás. A zászlók és címerek világába dr. Szekeres Attila István heraldikus vezette be a közönséget.

A kiállított 13, leginkább Erdélyhez kötődő, rekonstruált történelmi zászló mindenikéről a legfontosabb tudnivalókat magában foglaló előadást tartott az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke. Mint mondta, a hármas hegyes végződésű, honfoglalás kori fejedelmi zászló piros színű volt, csúcsdíszében turulmadár lehetett, Szent István zászlójában pedig ezt latin kereszt váltotta fel.

Az Árpád-házi királyok váltakozó, vörös és fehér sávokat tartalmazó családi zászlójához hasonlatosan az Anjou-házból származó uralkodók zászlóján is megtalálhatók az Árpád-házi rokonságra utaló magyar sávok. Ezt azonban a kék mezőben arany liliomokat ábrázoló Anjou-címerrel egyesítették. Hunyadi János, Bocskai István és Bethlen Gábor zászlójáról is részletesen beszélt az előadó.

A zászlókiállítás a következő három hétben megtekinthető a gyergyószentmiklósi művelődési ház Karancsi Sándor termében, mindegyik lobogó mellett található leírás is.

Barabás-Pál Hajnalka